Helyi hírek 2017. december 23. 07:30

Minden, ami az ünnepek alatt fontos lehet

Minden, ami az ünnepek alatt fontos lehet
Menetrend, ünnepi nyitvatartás, gyógyszertár, ezeket szedte össze az Origo, de még egy fontos kérdésre is választ kap.

Fotó: Nurphoto

MÁV:

Karácsony környékén jelentősen megnő az utasforgalom, tavaly december 24-26-ig mintegy háromszázezren utaztak MÁV járatain. Az ünnepi időszakban és a diákok téli szünetét lezáró napokon utaznak nagyon sokan. Ilyenkor akár 400-450 ezer utas választhatja a vasutat. A legtöbben a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza, a Budapest-Miskolc és a Budapest-Győr vonal vonatait veszik igénybe, valamint Budapestre szinte az ország minden részéről utaznak.

Karácsonykor három napon változik a MÁV közlekedési rendje. December 24-én és 25-én az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok.

Az év utolsó és jövő év első napján is lesznek változások. December 31-én, szilveszterkor az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi ütem szerint közlekednek a vonatok. Január 2-án, kedden már a munkanapokon megszokott módon indulnak a vasúti járatok. Az ünnepek alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva és a helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsol a vasúttársaság.

A MÁV közleményében felhívta a figyelmet az online jegyvásárlásra, illetve arra, hogy az utasok vigyázzanak értékeikre a zsúfolt vonatokon, peronokon.


VOLÁN:

December 24-én az utolsó autóbuszjáratok Budapestről 16 óra körül indulnak,a főbb viszonylatok indulási idejét a mellékelt táblázat tartalmazza.

December 25-én és 26-án, valamint január 1-jén a kora reggeli autóbuszjáratok általában nem közlekednek. A két ünnep közötti tanítási szünetes munkanapokon egyes vonalakon csökkentett közlekedési rend érvényes!

 Az egyes változásokat a 2017. december 10-étől érvényes menetrend részletesen tartalmazza.

December 25-e és január 1-je között a menetrendben meghirdetettől eltérően közlekedő járatokról külön kiadványban tájékozódhatnak.


ÜZLETEK NYITVATARTÁSA:

A karácsony előtti két hét az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) becslése szerintajándékokra az idén 100 milliárd forint körüli összeget költenek a családok, 3-4 százalékkal többet a tavalyinál, de nem zárható ki nagyobb emelkedés sem. Az ünnepi asztalra szánt élelmiszerekre szintén körülbelül 100 milliárd forintot fordítanak majd a magyar vásárlók.

December 24-én, vasárnap az üzletek legkésőbb 14 óráig tarthatnak nyitva, de a kereskedők dönthetnek arról is, hogy korábban bezárnak, vagy ki sem nyitnak.

December 31-én, vasárnap szintén maguk az üzletek tulajdonosai határozhatják meg a nyitvatartás rendjét.Aznap a boltok általában délután 2-4 óra között zárnak be, viszont másnap, azaz 2018. január 1-én a legtöbbje ki sem fog nyitni.


GYÓGYSZERTÁRAK NYITVATARTÁSA:

A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot. December 24-én a vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos vasárnapi munkarendjük szerint, hanem általában 14 óráig tartanak nyitva. December 25-én, valamint 26-án kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

December 31-én vasárnap a szokásos vasárnapi nyitvatartás szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak, míg január 1-jén kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.
Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településre való rákereséssel) az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni: www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/


 

Kövessen minket a Facebookon is!