Helyi hírek 2017. december 26. 10:00

Támogatták a Móra Mentőcsoport és a félegyházi ebtenyésztők munkáját

Támogatták a Móra Mentőcsoport és a félegyházi ebtenyésztők munkáját
Bács-Kiskun megyéből harminchárom önkéntes tűzoltó egyesület és nyolc önkéntes mentőcsoport igényelt támogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán. Ezen a megyéből az összes pályázó sikeresen vett részt: az egyesületek több mint 23 millió, a mentőcsoportok pedig mintegy 3 millió forint összegű támogatásban részesültek, köztük a Kiskunfélegyházi Járás Móra Mentőcsoportja és a Kiskunfélegyházi Ebtenyésztők és Sportkutyások Egyesülete.

Fotó: Kovács Andrea tű. hadnagy

Bács-Kiskun megyéből harminchárom önkéntes tűzoltó egyesület és nyolc önkéntes mentőcsoport igényelt támogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán. A pályázaton megyénkből az összes pályázó sikeresen vett részt: az egyesületek több mint 23 millió, a mentőcsoportok pedig 3 millió forint összegű támogatásban részesültek - adta hírül a keol.hu.

2017-ben összesen hatszázmillió forintnyi támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A pénzből százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kaptak, a fennmaradó félmilliárd forint pedig a tűzoltó egyesületekhez került: az önállóan beavatkozó egyesületek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködő egyesületek pályázhattak.

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő megyei egyesületek működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és- felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak.

A pályázaton nyert mentő-tűzvédelmi felszerelések az önkéntes tűzoltóságoknál közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét. Az eszközök és a képzés nagymértékben segíti az egyesületi tűzoltók elsődleges beavatkozásának hatékonyságát, biztonságosságát és szakszerűségét.

A tűzoltóegyesületi tevékenység több mint 100 éves múltra tekint vissza az országban. Bács-Kiskun megyében is számos régi, nagy hagyománnyal rendelkező tűzoltó egyesület létezik, amelyek tűzvédelmi szerepe az adott településen meghatározó. A tűzoltó egyesületek olyan különleges társadalmi szervezetek, amelyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést hajtanak végre röviden fogalmazva, segítenek bajbajutott embertársaikon. A tapasztalatok szerint a helyszínhez való közelségük okán gyors kiérkezéssel és beavatkozással számos tüzet tudtak már megfékezni mielőtt az kiterjedhetett volna környezetére, ezzel jelentős értéket sikerült megmenteniük. A tűzoltó egyesületek az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be, jó példát mutatva és mintát adva a fiataloknak. A szülők jó helyen tudhatják gyermekeiket a tűzoltó egyesületeknél. Érdekes, hasznos és gyakorlatias dolgokat tanulnak meg, amely ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást.

A katasztrófavédelem rendszerében évről évre egyre fontosabb szerepet kapnak az önkéntes szervezetek, a tűzoltó egyesületek és a mentőszervezetek egyaránt. A mentőszervezetek megalakítása öt évvel ezelőtt kezdődött meg. Bács-Kiskun megyében már megyei, járási és települési szinten is minősített csapatok támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját. A valós veszélyekre reagálni képes, speciális képességekkel bíró mentőszervezetek szükséges védőfelszereléssel, eszközökkel való ellátása, továbbá a felkészített szervezetek műveletekben történő alkalmazása és képességeik továbbfejlesztése az elmúlt évek alatt kiemelt fontosságú feladattá vált. A pályázat az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez szükséges technikai eszközök beszerzésére, a működési költségek finanszírozására, a védőruházattal való ellátásra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepségen adta át a pályázaton nyert felszerelések egy részét az önkéntes tűzoltó egyesületeknek. Az ünnepség keretében az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által kecskeméti oktatási intézmények számára biztosított szén-monoxid-érzékelőket pedig Gyapjas János tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese adta át az érintetteknek.


Sikeresen pályázott egyesületek:

Akasztó Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Bácsalmási Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Bácsbokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Ballószög Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Bugaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Csengőd, Csólyospálos Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Dunafalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Dunapataji Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltóegyesület, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fajsz, Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Imrehegy Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Gunity Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület Katymár, Kecel Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület, Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kiskunmajsa, Városi Tűzoltó Egyesület Lajosmizse, Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület, Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Nagybaracska Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Nyárlőrinc Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Orgovány Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Solti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Soltvadkert Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, Tataházi Tűzoltók Egyesülete, Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tiszakécske, Vaskút Önkéntes Tűzoltó Egyesület.


Sikeresen pályázott mentőcsoportok:

Tüzes Kunok Mentőcsoport, Dél-Magyarországi Tűzoltó- és Technikai Mentő Egyesület, Petőfi Mentőcsoport, Gunity Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület Katymár, Hírös Vakond Járási Önkéntes Mentőcsoport, Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kiskőrös Járási Mentőcsoport, Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Móra Mentőcsoport, Kiskunfélegyházi Ebtenyésztők és Sportkutyások Egyesülete, Felső-Bácskai Önkéntes Mentőcsoport, Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Szalkszentmártoni Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Sugovica Mentőcsoport, Vaskút Önkéntes Tűzoltó Egyesület.


A Móra Mentőcsoport

A kiskunfélegyházi járásban 2013 szeptemberében alakult meg a Móra Mentőcsoport. Az első toborzáson negyvenen vettek részt. Az önkéntes jelentkezőket minden esetben szakmai felkészítés és minősítő gyakorlat várja. Magyarországon egy adott káresemény helysznén csak azok a mentőcsapatok dolgozhatnak, akik öt évre megkapták a munkájukat igazoló minősítést. Mindenkit saját szakterületén az elkészült riasztási terv alapján vetnek „hadba”, természetesen csak a hivatásos szervek segítőjeként. Aki jelentkezni szeretne, az megteheti a járási hivatalban, a tűzoltóságon, vagy a megyei polgári védelmi főfelügyelőnél személyesen is. Elérhetőségek a katasztrófavédelem honlapján megtalálhatók – írta róluk korábban a baon.hu.



 

Kövessen minket a Facebookon is!