Gazdaság 2018. január 2. 13:00 Forrás: agrotrend.hu - adozona.hu

Támogatás kapható az októberi viharkárokra

Támogatás kapható az októberi viharkárokra
A 2017. októberi viharkár által a fóliás növénykultúrák termesztésére szolgáló építményekben keletkezett károk ellensúlyozására csekély összegű mezőgazdasági támogatás vehető igénybe a földművelésügyi miniszternek a Magyar Közlöny 2017/222. számában megjelent rendelete alapján.

A 65/2017. FM rendelet szerint a mezőgazdasági termelő a 2017. október 15-e és 31-e közötti időszakban elszenvedett viharkár kompenzálása céljából vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatásnak minősülő jövedelempótló támogatást vehet igénybe. E támogatás igénybevételére az jogosult, aki a jelzett időszakban a fóliás növénykultúra termesztését a viharral érintett településen folytatja, erről nyilatkozik, és a viharkárt jegyzőkönyvvel, fotóval stb. bizonyítani tudja. A támogatás megítélésének egyebek között az is feltétele, hogy a termelő nem áll felszámolási, végelszámolási vagy adósságrendezési eljárás alatt.

A kérelem 2018. február 15-e és március 15-e között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz.

A támogatási összeget egyebek között a viharkárt szenvedett építmények alapterülete, továbbá a mezőgazdasági termelő és a vele egy és ugyanazon vállalkozás rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatási keret alapján állapítják meg. A jövedelempótló támogatás mértéke a viharkárt szenvedett építmény alapterülete alapján legfeljebb 2000 forint négyzetméterenként. E jövedelempótló támogatás finanszírozására 100 millió forint áll rendelkezésre.

 

Kövessen minket a Facebookon is!