Helyi hírek 2014. július 7. 14:30 Forrás: nol.hu

A NAV beköti a fodrászok, orvosok, masszőrök kasszáit is

A NAV beköti a fodrászok, orvosok, masszőrök kasszáit is
Már vizsgálja a kormány az online pénztárgépek kötelezővé tételét a szolgáltatók között is, így várhatóan a fodrászok orvosok, majd a taxisok is mélyen a zsebükbe kell nyúlhatnak.

Rövidesen a kiskereskedők után mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a fodrászok, a műkörmösök, majd idővel a taxisok is. A szolgáltatói szektor online pénztárgéppel való „felszerelését” vizsgálják ugyanis a kormányzatnál – értesült több független piaci forrásból a Népszabadság. A kereskedőknél, a kisboltokban, a benzinkutaknál, az áruházakban, a szállodákban, a vendéglátóhelyeken és a gyógyszertárakban lassan befejeződik a kasszacsere. A váltás ugyan jóval lassabb lett a tervezettnél, azonban a pénztárgépek gyártói-forgalmazói is úgy vélekednek: lassan valóban véget ér a folyamat, ami a kereskedelmi szektorban 140 ezer online összeköttetésre alkalmas gép megrendelését jelentette.

Arról már korábban – igaz, csak általánosság szintjén – több szakmai fórumon is szó esett, hogy a szaktárca a kiskereskedelem online kasszacseréje után második ütemben sort kerít a szolgáltatói szektor felszerelésére is. Valamivel keményebb dió a taxik, illetve a mozgóárusok megfelelő online kasszával történő ellátása. Úgy tudni, hogy az NGM már régóta tárgyal az érintett társaságokkal, a fő problémát az jelenti, hogy egyelőre nem tudni olyan online pénztárgépről, ami a járművekbe beépíthető. Ezzel együtt az egyik taxitársaságnál úgy vélték: 2015 második felére már kifejleszthetnek a taxikba is beszerelhető eszközöket. A szolgáltatókon túl a kasszaforgalmazók várhatják szívdobogva a kormányzat ilyen irányú döntését.

Mint arról beszámoltunk, az eddig a kiskereskedelemben lezajlott cserével komoly, milliárdos bevételre tettek szert a piacon ügyesen lavírozó gyártó-forgalmazó cégek, így volt olyan társaság, amelynek több mint tízszeresére ugrottak az eladásai az előző évhez képest. Nem mellékes kérdés az sem, hogy mekkora körnek kell kasszát vásárolnia. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint 51 ezer egyéb szolgáltató cég és 37 ezer önálló vállalkozó van a piacon, ezek jó részét kötelezhetik majd az online pénztárgépek használatára.

Igaz, a statisztikai számokkal ajánlatos csínján bánni: korábban a kiskereskedelmi szektorban 250 ezerre tették a lecserélendő kasszák számát, ám jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a valóságban 140 ezer kasszával meg lehetett oldani a kereskedelmi szektor átállítását. - írja a nol.hu.

Kövessen minket a Facebookon is!