Gazdaság 2018. január 22. 16:00

Jelentős károkat okozhat az enyhe tél

Jelentős károkat okozhat az enyhe tél
Sok helyen már virágzik a repce és egyes gyümölcsfák sincsenek jobb helyzetben, mert egy tartós fagy beálltával félő, hogy elfagynak.

Aggodalomra adhat okot a szokásosnál sokkal enyhébb idő a mezőgazdaságban és a gyümölcsösökben. Több növényben ugyanis már megindult a nedvkeringés. Ha ezek után érkezik egy tartós fagy, akkor akár el is fagyhatnak a fák. Ráadásul a kártevők sem pusztultak el eddig, így invázióra lehet számítani – hangzott el a köztévében.

Bár az őszi vetéseket időben és megfelelően végezték el a gazdák, azonban a termésre nincs jó hatással a jelenlegi tavaszias időjárás – mondta Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke, aki hozzátette, hogy a kedvezőtlen időjárás akár pluszköltségeket is jelenthet a mezőgazdaság számára.

Sok helyen már virágzik a repce, és azok, akik korábban vetik el, most igen csak hátrányos helyzetben vannak, mert ez az időjárás növényvédelmi szempontból nem kedvez a növénynek – tájékoztatott az elnök.

Egyes gyümölcsfák sincsenek jobb helyzetben, mert az enyhe idő miatt elindult a nedvkeringésük, és félő, hogy egy tartós fagy beálltával akár el is fagyhatnak ezek a fák – mondta Tóth István növényvédelmi szakmérnök. Azt is elmondta, a gyümölcsfák tekintetében is pluszköltségekre lehet számítani, ugyanis a kártevők nem tűnnek el a meleg idő miatt, így ezeket még hatékonyabban kell majd irtani.

Az előrejelzések szerint továbbra is marad az enyhe idő, hétvégén egyes helyeken akár 16 Celsius-fok is lehet.

Kövessen minket a Facebookon is!