Helyi hírek 2014. július 8. 10:15 Forrás: hvg.hu

Összeomlott az okmányirodák rendszere az egész országban

Összeomlott az okmányirodák rendszere az egész országban
Leállt az összes okmányiroda informatikai rendszere kedd reggel – erősítette meg a hvg.hu értesülését az egyik iroda és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) is. Egyelőre nem tudják, meddig tarthat a hiba kijavítása.

Leállt az okmányirodák informatikai rendszere kedden reggel – erősítették meg az egyik fővárosi okmányirodában. Az ügyfeleknek azt mondták, egyelőre semmilyen ügyet nem lehet elintézni. Sorszámot ugyan osztanak – papíron, kézzel felírva, mert semmi sem működik –, és visszahívást is ígérnek, de egyelőre nem tudni, mikor indulhat el újra az informatikai rendszer.

A probléma országos, egyik okmányirodában sem működik a rendszer. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál (KEK KH) a hvg.hu kérdésére azt közölték, hogy már dolgoznak a hiba elhárításán, de ők sem tudják, mikor állhat helyre a szolgáltatás. Egyelőre azt sem tudták megmondani, mi okozta a rendszer összeomlását. Az okmányirodai rendszert az országos infrastruktúrával rendelkező KEK KH működteti, amely közel 300 okmányiroda szakmai felügyeletét is ellátja – derül ki a hivatal honlapjáról.

A KEK KH ezenkívül az anyakönyvi hálózatért, a Schengeni Információs Rendszerért és a kormányablakok integrált ügyfélszolgálatáért is felel, illetve ez a hivatal üzemelteti a kományportált és más közigazgatási honlapokat is. Emellett a KEK KH a kormányhivatalok informatikai rendszerének szakirányítási feladatait is ellátja, és informatikai támogatást biztosít más mellett a választások lebonyolításához.

11 óra után a kiskunfélegyházi okmányirodában már zavartalan volt az informatikai rendszer.

Kövessen minket a Facebookon is!