Helyi hírek 2018. január 23. 13:00

A magyar kultúra napján kezdődött a Petőfi Emlékév programsorozata

Képgaléria
A magyar kultúra napján kezdődött a Petőfi Emlékév programsorozata
A magyar kultúra napját ünnepi műsorral köszöntötte Kiskunfélegyháza január 22-én, a Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében. A rendezvény egyben a Petőfi Emlékévek programsorozat nyitó eseménye is volt. Köszöntőt mondott Csányi József polgármester. A köszöntő után Turek Miklós Versszínháza mutatta be Petőfi: A Szőlőszem című monodrámáját.

– Mi kiskunfélegyháziak ma rendhagyó módon ünnepeljük a magyar kultúra napját. Minden nemzet életében vannak jelentősebb ünnepek, amikor a mindennapi sürgető dolgainkat hátrahagyjuk és felöltöztetjük elménket és szívünket, hogy fejet hajtsunk azok előtt, akik valami nagyot alkottak. Ez a nap nem mérhető történelmi eseményeink évfordulóihoz, és pirossal sincs jelölve a naptárban. Mégis fontos dátum. Veszteségeink, hányattatásaink ellenére a kultúránk és értékeink megőriztek minket. Mi megőriztük legfontosabb értékeinket, magyarságunkat, hazaszeretetünket, céljainkat, templomainkat. Otthonainkban is őrizzük a régi, megsárgult fotókat, könyveket. Fontos ez. Fontos a legkisebb tárgy, a legkisebb részlet, hiszen a kultúrára leselkedő egyetlen valódi veszély az, ha mi már nem érdeklődünk utána. A magyar kultúra napja Kölcsey Ferenc napja is, aki életművével, művészetével, szónoki beszédeivel lámpása a magyarságnak, megalkotta imádságunkat, a Himnuszt – kezdte köszöntőjét a polgármester.

– Ezen a napon mi félegyháziak fejet hajtunk a magyar nemzet, a költészet másik sorsfordító hőse, Petőfi Sándor előtt is. Elgondolkodtató, hogy a költő életműve mit jelent ma a fiataloknak és felnőtteknek. Ezekre a kérdésekre próbál választ adni a ma ünnepélyes keretek között megnyíló Petőfi Emlékév programsorozatunk. Félegyháza az elkövetkező másfél évben több olyan országos rangú rendezvénynek ad otthont – hazánk más településeinek, diákjainak, a határon túli magyar művészek közreműködésével –, amelyek nem hagyják, hogy lánglelkű költőnk alakja elhomályosuljon. Biztos vagyok benne, hogy ez a rendezvénysorozat is emlékeztet bennünket arra, hogy mit is jelent nekünk félegyháziaknak ma Petőfi, és méltón tiszteleghetünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősére, szeretett költőjére – zárta gondolatait Csányi József.  

Fotó: Fantoly Márton

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!