Helyi hírek 2018. január 26. 14:00

A közlekedésbiztonság megteremtését kérték a Zöldmező lakótelepiek képviselőjüktől

Képgaléria
A közlekedésbiztonság megteremtését kérték a Zöldmező lakótelepiek képviselőjüktől
Két helyszínre is lakossági fórumot hirdetett a 6-os körzet kiterjedt külterülete miatt Dongó József önkormányzati képviselő. Január 22-én, a volt Banfalui iskolában meghirdetett találkozó érdeklődés hiányában elmaradt, valószínű, hogy márciusban újra meghirdetik. A Zöldmező lakótelepen 23-án már nagyobb volt az érdeklődés. Sőt, a képviselő még be sem tudta fejezni beszámolóját, a jelenlévők már sorolták észrevételeiket, amelyek elsősorban a térség közlekedésbiztonságával, az utak járhatóságával voltak kapcsolatban.

A felvetődött problémákra válaszolva Dongó József elmondta, hogy az elmúlt évben már többen jelezték a Csanyi út újabb problémáját, miszerint az egyik telephely kamionjai, rakodógépei az útesten végeztek rakodást, zavarva a forgalmat. A hathatós intézkedésnek köszönhetően ideig-óráig megszűnt a probléma, de sajnos ez nem tartott sokáig. Az önkormányzat, a rendőrséggel egyeztetve a közeljövőben lépéseket tesz az áldatlan állapotok, a balesetveszély megszüntetése érdekében.

Többen észrevételezték azt is, hogy az elkerülő és a Csanyi út kereszteződésében egy körforgalom megoldhatná a veszélyhelyzetet. Itt ugyanis több halálos baleset volt az utóbbi években. A képviselő erre válaszolva elmondta, hogy a körforgalom megépítése mintegy 300 millió forintba kerülne, és az önkormányzatnak pillanatnyilag erre a beruházásra nincs lehetősége. De a balesetek megelőzése érdekében intézkednek. Sebességkorlátozó és a kerékpáros forgalomra figyelmeztető táblákat helyeznek ki. Ezenkívül akusztikus kivitelben sárga lassító harántcsíkozással, valamint prizmákkal látják el az útburkolatot, ami remélhetően minden járművezető figyelmét felhívja a veszélyes kereszteződésre. A tervek szerint ezek a változások már a tavasz közepén megvalósulnak.  

A fórumon a rendőrség képviseletében megjelent Mahlaj Róbert őrnagy elmondta, hogy a rendőrség mindenben partnere lesz az önkormányzatnak és a térség képviselőjének abban, hogy megteremtsék a biztonságos közlekedés feltételeit.

A lakossági fórumon megtartott beszámolójában Dongó József elmondta: a sportcsarnok terhének átvállalásával a város kamatfizetési terhei is megszűntek, és a működő gazdasági társaságok is érezhetően jobban teljesítenek, ami az adóbevételeken is látható. Ezek eredményeképpen lehetősége nyílt a városnak olyan költségvetést alkotni, amely már nem a város megmaradását, hanem építkezését is szolgálhatja.

Ezt követően a 2017. évi eredményekről számolt be, többek között arról, hogy a tűzifaigénylés megváltozott a korábbi évekhez képest. A rászorulók egy formanyomtatványon nyújthatják be az igényeiket.

A Csongrádi úton, a gyárak utáni parkolóban sok gondot okozott (okoz) az illegális szemétlerakás, amit többször eltakarítottak, de végleges megoldásként figyelőszolgálatot állítottak fel.

A zöldterületek, parkok, kerékpárút melletti területek kaszálása folyamatos volt. Körülbelül 3 millió forint forrást fordított az önkormányzat a körzetben földútjavításra. A Csanyi út felezővonalának felfestése is megvalósult 2017-ben, amely a kora reggeli és esti közlekedéskor segíti a tájékozódást.

A 2018-2019. évi tervekről elmondta: az idén megvalósítandó feladatok elsősorban infrastrukturális jellegűek, mely út, kerékpárút és járdaburkolatok, parkolók, meglévő játszóterek felújítását, illetve fejlesztését, valamint egyéb környezetrendezési feladatok tervezését jelenti. Többek között megépül a Csanyi úton a kerékpárút, kétoldali szegéllyel, fénysorompós vasúti átjáró kialakításával. Megújul a Kocsis Pál - Mészöly Gy. u. és Péteri út közötti útszakasz. Felújítják és bővítik a Zöldmező lakótelep játszóterét. Rendezik a Köllér kereszt környezetét, és továbbfejlesztik a közvilágítást is.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!