Kultúra 2018. január 27. 13:30

Kitűnő szőlőtermés várható

Képgaléria
Kitűnő szőlőtermés várható
Mintegy tizenöt borrend érkezett határinkon belülről és túlról az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, 2018 első rendezvényére. A Vince-napi vesszővágás során az idei évben várható termést is megjósolták.

A rendezvény kezdetén Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója, Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Az ünnepélyes megnyitót követően a Szegedi tanyára sétáltak a megjelentek. Az ópusztaszeri Vince-napi vesszővágás program alapja az a hagyomány, miszerint Szent Vince vértanú napján, január 22-én, tájegységenként különböző módon jósolják meg a várható szőlő- és bortermést. Az emlékparkban a Vince-vessző levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre. Kalmár István mórahalmi hegybíró alaposan megvizsgálta a lemetszett vesszőket. A szőlővesszők beértek, az azokon található rügyek és mellékrügyek szép zöldek voltak. Elmondása szerint, amennyiben a hőmérséklet nem megy -15 fok alá, idén jó termés várható.

A rendezvény keretében idén is két új taggal bővült a Szent Vince Borrend. A játékos próbatételeket és az avatást követően, az újbor kóstolásával zárult az idei rendezvény.

 

Kövessen minket a Facebookon is!