Helyi hírek 2018. január 27. 13:00

Matrózként járta be a világot

Képgaléria
Matrózként járta be a világot
Álmodj, tervezz, és valósítsd meg! Ez a gondolat Wynne-Hughes Veronika angliai egyetemi tanulmányi során vált vezérgondolatává. Ragaszkodik is hozzá a mai napig. Gyerekként, szüleivel közösen ismerkedett meg a tengeri hajózással, és a vitorlázás szerelmese lett. Egyetemi tanulmányai után eldöntötte, hogy havi 16 euróból körbeutazza a Földet óceánokon és tengereken át. Meg is tette. Élményeit filmekkel, fotókkal illusztrálva mutatta be egy lelki tréningnek is megfelelő előadás keretében a könyvtárban, a Földrajzi Szabadegyetem idei, nyitó előadásán. A világutazót Csányi József mutatta be a népes közönségnek.

A polgármester elmondta: Veronika és húga magyar édesanyjukkal és angol édesapjukkal már gyerekként végigjárták a Földközi-tengert a családi vitorlással. „Ne turista legyél, hanem utazó” – vallja édesapja mondása nyomán Veronika, aki egyszer csak felkerekedett, és két és fél év alatt matrózként körbehajózta a fél bolygót.

Legemlékezetesebbnek talán az Atlanti-óceán átszelését tartja, vagy azt, amikor átvágott a legendás északnyugati-átjárón. Fő célja a távoli kultúrák és emberek megismerése volt. Éppen ezért olyan kapitányokhoz szegődött matróznak, akik egy-egy kikötőben hosszabb időt is eltöltöttek. Felkészülése során kitanulta az izraeli küzdősport, a krav fortélyait. Emellett segítette biztonságát, hogy pszichológusként szerzett tapasztalatai segítették abban, hogy kiszűrje a veszélyes utasokat.

Bemutatása és köszöntője után Veronika látványos felvételekkel, fotókkal mutatta be utazásai során szerzett élményeit. Elárulta azt is, hogy a világjárás során az igazi veszélyt a magány jelentheti, hiszen még a jó önismerettel rendelkezők sem lehetnek biztosak abban, mit hoz ki belőlük az egyedüllét két hónap alatt a kietlen hómezőkön. De sikerült ezzel is megbirkóznia. Ezért idén novemberben már az Antarktisz meghódítására vállalkozik. Ha vállalkozása sikerül első magyarként éri el egyszemélyes expedíció során a Déli-sarkot.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!