Helyi hírek 2018. február 7. 15:30

Oltalmazó kezek

Képgaléria
Oltalmazó kezek
Az egészségügyi dolgozók megbecsüléséről, és legfőképpen az elismerés fontosságáról számtalanszor beszélünk, ennek ellenére a mindennapokban ők ebből valymi keveset kapnak. A betegápolás sajnos nem tartozik a sikerszakmák közé, a presztizse nem éri el a fiatal pályaválasztók ingerküszöbét. Akik a nehézségek ellenére mégis a pályán maradnak, azokban egy olyan belső motiváció tartja életben a lángot, amit elhivatottságnak hívunk, és melynek köszönhetően a kevés sikerrel kecsegtető ápolási osztályokon is találunk mosolygó segítőket. Ennek elismerésére született meg az “Oltalmazó kezek” díj, melyet azok a szakdolgozók kapnak, akik áldozatos munkájukkal beteg emberek kórházi napjait könnyítik meg.



A kiskunfélegyházi kórház vezetősége példaértékű összefogással alapította meg a közelmúltban az egészségügyi szakdolgozókat jutalmazó “Oltalmazó kezek” díjat, melyet öt dolgozó vehet át február 23-án, egy jótékonysági színházi előadás bevezető eseményén.

A díj egy hasonló elismerés, a „Mindennapok Angyalai” mintájára jött létre, melyet Hovány Márton alapított 2015-ben a megyei kórház támogatására. Ez a díj a kecskeméti kórház dolgozóit jutalmazza, és bár egy alkalommal a kiskunfélegyháziak is fent állhattak a dobogón, világos volt, hogy ez továbbiakban a megyei kórház berkein belül marad. Ennek hiánypótlására, Paksi Tiborné gazdasági igazgatóhelyettes ötlete alapján született meg a kiskunfélegyházi díj.

– Korábban is gondolkodtunk már egyfajta elismerésen, hiszen különösen a mi kórházunkban, ahol 95 ágyon idős, krónikus betegeket ápolunk, a sikerélmény hiánya könnyen kiégéshez vezet. Ezzel szeretnénk megbecsülésünket kifejezni, és rámutatni munkájuk értékére. Úgy gondolom, hogy ha kellő elismerést kapnak, akkor erre a nehéz területre is szívesebben jönnek szakdolgozók – mondta el Paksi Tiborné.

A megvalósításra nem sok idő jutott, de a támogatók és a szervezők közös célkitűzése eredményre vezetett. Félegyházi és környékbeli vállalkozóktól sikerült annyi támogatást gyűjteni, amely alapján már a díj elnevezéséről is érdemes volt gondolkodni. Így született meg az “Oltalmazó kezek” díj, melyhez az ezzel együtt járó anyagi elismerést az “Egészségért Közalapítvány a Kórházért” keretein belül adományozzák. Az alapítványt még a 90-es években hozták létre, mely az államosítást követően feledésbe merült, és csak 2017 év elejétől sikerült ismét működőképessé tenni. Ide érkezhetnek azok az adományok, melyek az elismerő díj finanszírozási alapját adják, s melyre a díjátadás után is fogadnak támogatásokat. A számlára beérkezett összegből olyan ápolást segítő eszközöket tud vásárolni a kórház, amely a betegek ellátását, gyógyulását segíti.

– Az elismerésben részesülő öt dolgozó kiválasztása folyamatban van. A több körös titkos szavazás során kollégák, vezető ápolók, orvosok adják le ajánlásaikat, melyből az alapítvány kuratóriumi tagjai választják ki szavazással a díjazottakat – ismertette Csősziné Juhász Ildikó telephelyvezető ápoló. Támogatóink, a P&P Pékáru Kft., az Előszer Kft., a Horváth Fémtechnika, a Marillen Kft. és Fülöp Piroska magánadományozó önzetlen felajánlásának köszönhetően pedig a társadalmi elismerést anyagi hozzájárulással is ki tudjuk egészíteni.

Mindezekkel párhuzamosan érkezett az orgoványi Karakterek színtársulat egyik tagja, Szűts Tamás félegyházi szobrászművész részéről is egy felajánlás, miszerint Semmelweis Ignác életét bemutató színdarabjukat egy jeles esemény alkalmával szívesen előadnák. Így vált ez az előadás a díjátadó ünnepség keretévé, melyhez a társulat az eszmei értékeken túl a bevétel felajánlásával a kórház alapítványát is támogatja.

– A sikerre való szomjazást én mint betegápoló éltem át Kelet-Németországban – árulta el Szűts Tamás. – Még csak nem is egy nyelvet beszéltünk, sőt a beteg csupán a szemével tudott beszélni, de amikor egy reggel bementem, és az ágya üres volt, akkor éreztem meg, hogy milyen megrázó, amikor elveszítünk egy pácienst – mesélt saját tapasztalatáról a szobrász, aki orvosi családban élve látta, hogy mekkora felelősség az, amikor egy-egy döntés emberéletekről szól.

Csősziné Ildikóval egy barátja betegágya mellett ismerkedett meg, így a kórház irányába történt felajánlásuk személyes ismerettségen is alapult. A drámacsoport – melyben ő maga is játszik –, több életművet dolgozott már fel az Asszonyok dícsérete sorozatban, majd a férfiakat bemutató Rendkívüliek című sorozatban. Szűts Tamás szervezőként is segíti a rendezvényt, és mint társulati tag, Semmelweis Ignác szerepében látható.

– A drámánk Semmelweis Ignác életének egy keresztmetszete, melyet a drámacsoport írója és rendezője, Gellért Imréné Etelka írt és rendezett, s melyben jól kifejeződnek azok a problémák, amelyekkel Semmelweis Ignác abban a korban szembesült: az emberi hanyagsággal és meg nem értéssel. Ezt a harcot, és ennek állomásait mutatja be az előadás – ismertette.

Ez az év bicentenárium, hiszen ez év július elsején lesz 200 éve, hogy megszületett az anyák megmentője. Így ez egy különös alkalom arra, hogy az előadás megtekintésével megismerjünk egy egyedülálló embert, s mindemellett egy arra igazán érdemes ügyet támogassunk. A belépőjegyek és pártoló jegyek árából befolyt összeg az “Egészségért Közalapítvány a Kórházért” számlájára kerül.

A belépőjegyek a Móra Ferenc Művelődési Központban és a kórház titkárságán vásárolhatók meg 1200 forintért. Lehetőség van támogató jegyek vásárlására 1000 és 1500 forint értékben. Az előadás idején adománygyűjtő dobozban is elhelyezhetők a felajánlások.

Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!