Helyi hírek 2018. február 7. 18:00

A fejlesztési lehetőségekről tanácskoztak a járás polgármesterei Félegyházán

Képgaléria
A fejlesztési lehetőségekről tanácskoztak a járás polgármesterei Félegyházán
A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Rideg László a Kiskunfélegyházi Járás településvezetőivel találkozott a kiskunfélegyházi városházán, február 7-én. A polgármesterekkel és szakértőikkel áttekintették a Települési Operatív Program kereteiben megvalósuló fejlesztéseket, eredményeket, valamint megbeszélték az elkövetkező időszak legfontosabb teendőit is. A fórum résztvevői tanácskozásukat követően ellátogattak a Móra Ferenc utcába, ahol a pályázati lehetőségeknek köszönhetően már épül az új óvoda, amelyet a tervek szerint szeptemberben már birtokba is vehetnek az apróságok.

A félegyházi tanácskozást összegezve a megyei közgyűlés elnöke elmondta: – A megyei közgyűlés és a települések, a pályázati előkészítésben és a folyamatban lévő fejlesztésekben is szorosan együttműködnek. Megyénkben az ilyen szintű együttműködést, a szakmai és bizalmi kapcsolat tette lehetővé. Ennek köszönhetően a pályázati eredmények országos viszonylatban is kimagaslóak.

Rideg László szólt arról is, hogy tizedik alkalommal ültek össze a járási polgármesterekkel és a szakértőkkel, hogy megbeszéljék a TOP-os fejlesztéseket. Ez megyei szinten 63 milliárd forintot ölel fel. Kiskunfélegyházának mintegy 4 milliárd forintos fejlesztési lehetőséget biztosít. A fórumon szóba került az is, hogy a másfél évvel ezelőtt megnyert pályázatok milyen szinten állnak, és a karácsonykor megnyert pályázatok kivitelezésénél hogyan tudnak segíteni a megyei önkormányzat szakemberei. Ezzel kapcsolatban a megyei elnök elmondta, hogy a legnagyobb problémát a projektek megvalósításában az építőiparban jelentkező áremelések jelentik. Sok helyen kérdésessé vált, hogy miképpen lehet a megemelkedett árak mellett kivitelezni a nyertes pályázatot. Bizony sokszor a települési költségvetésből kell pótolni az áremelkedések okozta többletköltséget. 

A pályázati lehetőségekkel kapcsolatban Csányi József polgármester elmondta, hogy Kiskunfélegyháza és térsége jó helyzetben van, mert városvezetésünk és a megyei önkormányzat között tökéletes koordinációs munka folyik, amely megkönnyíti a projektek előkészítését. Kedvező az is, hogy a városban olyan vállalkozások vannak az építőipar területén is, amelyekre hosszú távon lehet alapozni.

A Móra utcai óvodai program mellet hamarosan indul a Zöldváros projekt, amely a város nagy területén jelent pozitív változást. De az elnyert 4 milliárd forintos pályázatból további fejlesztések is megvalósulhatnak, így például energetikai korszerűsítés is lesz. Mintegy 23 önkormányzati tulajdonú épületre (iskolák, óvodák, bölcsődék) fognak napelemes kiserőműveket helyezni, amelyek a további években jelentős anyagi megtakarítást eredményeznek – tette hozzá a polgármester.

Fotó: Fantoly Márton
s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!