Helyi hírek 2018. február 11. 08:30

Móra Ferencről minden évben megemlékeznek Félegyházán

Képgaléria
Móra Ferencről minden évben megemlékeznek Félegyházán
A Móra Ferenc Emléknapok keretében művei felolvasásával és félegyházi emlékhelyei koszorúzásával is megemlékeztek a város szülöttéről. Az író-, újságíró, muzeológus Móra téri szobránál a Móra Ferenc Társaság képviselői helyezték el virágaikat, koszorúikat, a Daru utcai emlékműnél a nevét viselő civil szervezetek, iskolák és a pártok képviselői tisztelegtek emléke előtt.

A Daru utcai szobor előtt Gombás Bende, a Móra Ferenc Gimnázium 9/D. osztályának tanulója adta elő Móra Ferenc Rózsák mellé című versét. Keresztes Tünde, a polgármesteri hivatal kulturális referense ünnepi beszédében röviden ismertette Móra Ferenc életútját.

Móra Ferenc a budapesti egyetemen szerzett diplomát földrajz és történelem szakon, de csak egy évig dolgozott tanárként. Életének Félegyháza mellett fontos állomása Szeged volt. Itt élt és tevékenykedett sokáig. Párhuzamos karrierje, mint muzeológus, 1904-ben indult el a Szegedi Egyesített Könyvtár és Múzeumban. 1911 és 1920 között a Szegedi Szabadkőműves Páholy tagja volt – avatóbeszédeket tartott és szabadkőműves verseket írt. 1917-ben nyerte el a múzeum igazgatói tisztséget, amit 1934-ben bekövetkezett haláláig látott el.

Fotó: Fantoly Márton

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!