Helyi hírek 2018. február 9. 09:30

Szakértőnktől – Segítség az otthonok korszerűsítéséhez

Szakértőnktől – Segítség az otthonok korszerűsítéséhez
Több lehetőség is kínálkozik az ingatlantulajdonosnak, társasházi közösségeknek, hogy kedvező feltételek mellett korszerűsítsék otthonukat. Őze József Pétert, a Széchenyi Programiroda tanácsadóját – aki hétfőnként 9 és 16 óra között a félegyházi polgármesteri hivatal tárgyalójában tart fogadónapot – a tavaszi Otthon Melege Programról és az MFB hasonló célra igénybe vehető kamatmentes hiteléről kérdeztük.

– Kinek és milyen beruházáshoz ajánlaná az MFB kamatmentes hitelét? 

– A kölcsönfelvevő lehet természetes személy, társasház és lakásszövetkezet is. A kamatmentes hitelből hőszigetelés; nyílászáró csere; árnyékoló, árnyékvető szerkezetek beépítése; kazán és radiátorok cseréje; szabályozások kiépítése; kéménytechnikai fejlesztések; hővisszanyerő berendezés korszerűsítése; világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása; napelem, napkollektor, pelletkazán telepítése, illetve kiépítése; továbbá hőszivattyú rendszerek alkalmazása lehetséges.

– Mit lehet tudni az Otthon Melege Programról? Mikor várható, milyen fejlesztésekre vehető igénybe?

– Olyan, kizárólag hagyományos technológiával épült (vályog, illetve falazott szerkezetű) épületek felújítására vehető igénybe, amelyek 1996 előtt épültek, és 1995. december 31-éig kiadott építési engedéllyel rendelkeznek. Az egylakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkező épület a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában áll és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi ház. A pályázatokat 2018. július 1-jétől lehet beadni ügyfélkapun keresztül, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. A legnagyobb arányú támogatás akkor vehető igénybe, ha a beruházás a hőszigetelés mellett további egy energiahatékonysági fejlesztést és minimum egy megújuló energia hasznosító rendszer kiépítését tartalmazza. Ebben az esetben az igényelhető támogatás az elszámolható költségek 55 százaléka, de maximum 2,5 millió forint lehet.

– Lehet-e, és ha igen, hogyan érdemes kombinálni a két lehetőséget?

– Célszerű az MFB pontban utánajárni annak, hogy az Otthon Melege Program önrésze helyettesíthető-e MFB-s hitellel.

– Milyen szempontok szerint érdemes tervezőt, illetve kivitelező szakembert választani?

– Kizárólag engedéllyel rendelkező és számlaképes tervező, energetikus, kivitelező szakember, illetve vállalkozás vonható be. Amely beruházás például csak építészeti tevékenységből áll, oda elegendő lesz az építész vállalkozó. Ahol viszont kazáncsere, radiátorcsere is megvalósul, ott már épületgépész vállalkozóra is szükség lesz. Mindig a beruházás komplexitása határozza meg a tervező és kivitelező jellegét. Aki hőszigetel, nyílászárót cserél, világítást korszerűsít, kazánt cserél és megújuló energiát is alkalmaz, oda célszerű generálkivitelezőt keresni.

Az Otthon Melege Programról és az MFB-s hitelről – kellő számú jelentkező esetén – csoportos tájékoztatót tart Őze József Péter február 19-én, hétfőn 13 órakor, a polgármesteri hivatal emeleti tárgyalójában. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni Őze József tanácsadónál lehet a 20/3808-710-es telefonszámon.


 

Kövessen minket a Facebookon is!