Helyi hírek 2018. február 16. 07:30

Szakértőnktől - Közjegyző előtti új egyezségi eljárás

Szakértőnktől - Közjegyző előtti új egyezségi eljárás
Idén januártól bizonyos polgári ügyekben már közjegyző előtt is köthető egyezség, amely ugyanolyan hatályú, mintha azt bírósági ítéletben mondták volna ki, azaz a felek ugyanabban az ügyben már később nem fordulhatnak bírósághoz. Amellett, hogy ezzel a bíróságok terhei csökkenhetnek, a felek is elégedettebben távozhatnak, amely abból adódik, hogy a felek ezekben az esetekben kölcsönösen engednek, ezért úgynevezett „garantált békét” kapnak. Ez is az oka, hogy az egyezséggel befejezett eljárásokban végrehajtásra aránylag kisebb számban kerül sor, mintha a jogvitát a bíróság ítélettel döntötte volna el.

Az egyezségi eljárások jellemzően cégek közti jogviták megoldására indulnak, de a tipikus ügyek közé tartoznak még a károkozások, hibás teljesítések és a vagyonmegosztási kérdések örökösök vagy élettársak között.

Egy tipikus példa: gépjármű adásvétel esete a kereskedő és magánszemély között. A vevő rejtett hibát észlelt a vásárlás után, ami vélhetőleg már az eladáskor is jelen volt, és ezért árleszállítást kért. A felek abban állapodtak meg, hogy az eladó visszatéríti a vételár egy részét, a vevő pedig cserébe lemond minden további, esetleges hibával kapcsolatos kártérítési igényéről, mindezt pedig belefoglalták egy közjegyző előtt kötött egyezségbe.

Egyelőre egy sor polgári ügy maradt kizárva e közjegyzői hatáskör alól, így pl. a házasságok felbontása továbbra is kizárólag bírósági hatáskörbe tartozik. Valószínűleg ennek az az oka, hogy a jogalkotó először arra kíváncsi, hogy a jelenlegi formában hogyan működik a közjegyzői egyezségi eljárás, és ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor kibővíti ezen eljárás hatáskörét.

Dr. Csonka Péter
     közjegyző




 

Kövessen minket a Facebookon is!