Helyi hírek 2018. február 15. 09:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Amikor az elképzelések valósággá válnak

Amikor az elképzelések valósággá válnak
Február 14-én tartotta ez évi első ülését a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács a Megyeháza épületében. Az ülést Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Beszédében kitért arra, hogy a tanács tagjait alkotó megyék egyedülálló módon, a saját térségük határain is túltekintve, egymással összehangoltan készítették el a tavalyi év végén klímastratégiájukat. Az ehhez szükséges koordinatív munkát a Tanács látta el.

Ezt követően Szőke Norbert stratégiakoordinátor beszélt többek között a tavalyi év decemberében, a Nemzetgazdasági Minisztérium felé benyújtott támogatási kérelemről, és arról a szakmai párbeszédről, amely a minisztérium és a megye között zajlik. A támogatás lehetőséget ad egy természetközeli szennyvíztisztítási mintaprojekt megvalósítására. Ennek keretében a bugacpusztaházi IKSZT épületének szennyvízelvezetési rendszerét fejlesztik egy olyan mintateleppé, amely alkalmas arra, hogy a lakosság, a cégek és a szakmai szervezetek számára bemutassa azt a jó gyakorlatot, amely biológiai megoldásokat alkalmaz a használt víz tisztítására. Ennek üzemeltetése nem igényel majd nagy szakmai gyakorlatot, nincs energia- és vegyszerigénye, nem kell állandó felügyelet alatt tartani, valamint alkalmazkodik a szezonális ingadozásokhoz. Kiválóan alkalmazható olyan területeken, ahol a közüzemi csatornahálózat nem elérhető, vagy gazdaságosan nem építhető ki, alacsony a népsűrűség, ebből adódóan a tanyás térségek számára is kifejezetten kedvező. A fejlesztés Bács-Kiskun megyében egyedülálló, de országosan is ritkaságnak számít. Az elképzelések szerint tervek hosszú sora fog magvalósulni.



A tanácskozáson elhangzott az is, hogy a Homokhátság területén végbemenő, klímaváltozás okozta káros hatások ellensúlyozására fejlesztési megoldásokat kívánnak keresni, amelyről az Országos Vízügyi Főigazgatósággal folynak olyan egyeztetések, amelyek képessé teszik a térséget a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra. A Homokhátság keleti és nyugati mintaterületein tervezett fejlesztések megfelelőek az alkalmazkodás elősegítéséhez, a tervezett ökológiai és vízháztartásbeli hatások eléréséhez.

Kitértek továbbá a használt szennyvizek mennyiségi felmérésének fontosságára a térségben, hiszen a kommunális szennyvizek mértéke becsülhető, de pontos adat nem áll rendelkezésre. A kommunális szennyvizek tisztításán túl, az egyéb használtvizek és a csapadékvizek is jó hatásfokkal tisztíthatók természetközeli módszerekkel, majd a tisztított vizek talajba szikkasztása révén táplálják a száraz, vízhiányos területet, továbbá kiemelték a komplett ökológia vízgazdálkodás fontosságát. A Térségi Fejlesztési Tanács legfőbb feladatának tekinti a tagjait alkotó megyei önkormányzatok számára a Homokhátság természeti, gazdasági fejlődésére fontos projektjeinek előkészítését, a fejlesztési tevékenységek koordinálását.



 

Kövessen minket a Facebookon is!