Helyi hírek 2014. július 10. 18:58

Kerámiaváza, ékszerdoboz és rémisztő arcú nő

Képgaléria
Kerámiaváza, ékszerdoboz és rémisztő arcú nő
A nyári táborban a gipszformák csak az alapot adják, a kreativitásnak nincs határa: az agyagot szabadon lehet formálni

A Kerámia-tábor lakói délelőttönként agyaggal dolgoznak, így háromszor kell kezet mosni tízóraizás előtt. Kis Virág táborvezető nemcsak a tripla kézmosást ellenőrzi, hanem minden gyerek valamennyi munkáját ismeri, és – mivel percenként legalább egyszer kérik a segítségét – az egyhetes tábor résztvevői a szakértő útmutatások nyomán sok saját alkotással büszkélkedhetnek. Hamar kisorakoztatták egy asztalra, amit az elmúlt napokban készítettek. Két Zsuzsi vállakozott egy-egy rövid interjúra.

– Életem legelső tábora – mesélte Zsuzsi (12) –, aztán következik az iskolai, utána pedig az „ottalvós” trombitatábor Csongrádon, de én bejárós leszek ottani ismerősöktől. Itt, a kerámia-táborban senkit sem ismertem, és már a legelső napon lett két barátnőm, Lilla és Mira, a többiekkel is barátkozunk. Készítettem már ékszerdobozt – Virág segítségével –, vázát, 16-os házszámot, és próbálkoztam egészalakos szoborral is, amit először a könyvtárban lerajzoltam, és a rajz alapján. Jövőre is kézműves táborba szeretnék menni, az sem baj, ha „vegyes kézműves”, de kerámia mindenképpen legyen benne.

A 10 éves Zsuzsi rutinos táborozónak számít, éppen a 12. turnus a mostani:

– Az idén Rock-, Tánc- és Tanyatábor után jöttem ide. Gipszformák alapján a negyedik arcnál tartok, van közöttük egy rémisztő nő is. Kiégetés után majd hazaviszem őket, elférnek a polcomon, vagy az is lehet, hogy kiteszem a falra, mert van is rajtuk olyan lyuk, amin fel lehet tűzni. Tetszett a könyvtári program, közösen tanulmányoztuk a kerámia történetét, megnéztünk sok görög és egyiptomi tárgyat. Szeretek korongozni is, kétféle gépet használunk, elektromost és kézit. Bögre és tál után, amik már elkészültek, tervezek egy nagyobb edényt, olyat, mint ami az asztalon látható. Virág majd segít, befestem, és a végén teszek az aljára bogyókat... igen, lábakat, hogy megálljon. Megmutassam a rémisztő arcú nőt?

tli

Kövessen minket a Facebookon is!