Helyi hírek 2018. február 22. 11:15

„Arany-busz” a Béke téren

Képgaléria
„Arany-busz” a Béke téren
Kiskunfélegyházára érkezett február 22-én az „Arany-busz”. Arany János születésének 200. évfordulójára a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából állítottak össze interaktív vándorkiállítást. A buszt délelőtt az általános és középiskolás csoportok látogatták, délután 15 és 16 között az érdeklődő félegyháziak, a civilek nézhetik meg az érdekes, ismeretterjesztő kiállítást, ahol a rendezők rövid tájékoztatással, eligazítással is szolgálnak az érdeklődőknek. Az első látogatókat Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte a vándorkiállításon.

Az alpolgármester elmondta: – Aki hallott már Petőfi és Arany legendás barátságáról, azt különös érzéssel töltheti el, hogy a Toldi költője ellátogatott Félegyházára, abba a kisvárosba, amelyet Petőfi Sándor a szülőföldjének ismert el. Az tény, hogy a kisgyermek Petőfi e város porát tapodta. S most ideérkezett a költőbarát , Arany János. Igaz, a valóságban ez a találkozás soha sem történt meg, de a kiskunfélegyházi Petőfi Emlékév, s a tavalyi magyarországi Arany-év kapcsán úgy gondolom, ez a találkozás mindenképpen sokat mondó.

Ez a látogatás mélyebb betekintést enged Arany János munkásságába, amely úgy gondolom, nagyon fontos a félegyházi embereknek, a diákoknak, hiszen valljuk be, legtöbbünk erről a költőóriásról épp csak a minimális ismereteket tudja. Ha tudja. Úgy, mint a Toldi költője, a Walesi bárdok, a Hídavatás, esetleg az Ágnes asszony balladák szerzője, Nagykőrös és Nagyszalonta, körülbelül ennyi. Hát ezért is nagyon fontos ez a mai nap, amikor ellátogatott hozzánk Arany János. Ez a találkozás fontos szerepet játszik a nemzeti emlékezetben, hiszen két olyan költőről, íróról van szó, akik a magyar kultúra halhatatlanjai.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!