Program 2018. február 25. 15:30

Utazás Kiállítás - 2018

Utazás Kiállítás - 2018
Az idén is tavasszal, március 1-4. között rendezik meg az Utazás Kiállítást a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén. A látogatók Bács-Kiskun megye közös standján 18 település turisztikai kínálatát láthatják, így Kiskunfélegyházát is.  

Bács-Kiskun megye az idén is egységes arculattal, 80 négyzetméteren, 18 társkiállítóval együtt, 12 standon jelenik meg Magyarország legrangosabb turisztikai seregszemléjén. A megyei összefogásnak köszönhetően így a kisebb települések attrakcióinak is lehetősége adódik a bemutatkozásra. Fülöpjakab, Jakabszállás és Kunszállás a Falvak éjszakája rendezvényt népszerűsítik Budapesten, pincefalvaink, Császártöltés, Hajós és Nemesnádudvar is közösen mutatják meg magukat. A megyei összefogás szervezője a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat turizmusfejlesztési cége, amely elsősorban térség turisztikai fejlesztéseinek koordinálásával, beruházások előkészítésével és menedzsmentjével foglalkozik.

A múlt évben a Kft. gondozásában megjelent az „Érték, élmény, egészség – „Kincsek nyomában, Bács-Kiskunban” című 60 oldalas turisztikai imázskiadvány. Ebben az évben a megye újabb meglepetéssel készül a vásárra. Elkészült a megyei imázsfilm, valamint a megye turisztikai látványait, programjait jelölő térkép, amelynek bemutatására is az Utazás Kiállítás kínál remek lehetőséget.

A kiállítókról röviden:

Petőfi Sándor és Móra Ferenc városa 

Kiskunfélegyháza Bács-Kiskun megye harmadik legnagyobb városa, amely nem csak közlekedési csomópontként jelentős, de kulturális és idegenforgalmi látnivalók terén is páratlan választékot kínál a látogató számára. Petőfi és Móra városa sajátos mezővárosi hangulatával, ligetes főutcájával, árnyas platánsorával, helytörténeti, építészeti, kulturális emlékeivel, hagyományőrző és hagyományt teremtő rendezvényeivel, színvonalas iskoláival méltó a kistérségi központ szerepére. A városba látogatók gazdag élményekkel és maradandó emlékekkel gazdagodhatnak. A turisztikai kiállításon a kosárfonás mesterségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


Hírös Város
Bács-Kiskun megye székhelyeként Kecskemét kiemelkedő építészeti, kulturális és szellemi örökséggel rendelkezik: szecessziós épületei, neves szülöttei által hagyományozott kulturális értékek jelentős turisztikai vonzerővel bírnak, tartalmas kikapcsolódást biztosítva az idelátogatóknak. A fesztiválok, városi rendezvények egész évben gazdag programokkal várják az érdeklődőket. Az Utazás Kiállításon Kecskeméten és térségében előállított gasztronómiai értékek állnak a középpontban, helyi termékeket bemutató installációval invitálják az érdeklődőket a 650 éves város felfedezésére. 


Baja
A város különleges, mediterrán hangulatot, természeti kincseket, sportolási, kirándulási lehetőségeket biztosít, amelyeket főként a Gemenci erdő, valamint a Duna és a Sugovica közelsége inspirál. Aki az aktív pihenést inkább kulturális programok formájában kedveli, az sem fog csalódni, hiszen ehhez is mindent megtalál. Az év egészén átvonuló Csodálatos Baja program- és fesztiválsorozatuk pedig valóban minden műfajt felölel, a lovas sporttól a képzőművészeten keresztül a szabadtéri színházig. Baja méltó arra, hogy felfedezze magának, és elvigye hírét a nagyvilágba. Kóstolja meg az immár hungarikummá lett igazi bajai halászlét, és válogasson kedvére mindabból, amit ez a környék kínál.


Kiskunhalas, a csipke fővárosa
A varrott csipkéje világhírnévnek örvend, s már a múlt században is királyok, állam- és egyházfők kiváltságos ajándéka volt. A város épített és kulturális értékeivel, népi hagyományaival, nemzetközi hírű lovas sportjával, kerékpáros és egyéb sportlehetőségeivel, gyermekbarát kiránduló- és szálláshelyeivel, valamint gyógyvizével vonzó turistaközpont. A turisztikai kiállításon minden nap ügyes kezű csipkevarró asszonyok bemutatóját nézhetik meg a látogatók.


Kiskunmajsa - gyógyhely 
A kiállító Kiskunmajsa és térsége turisztikai kínálatával, programajánlatokkal várja a vendégeket. Bemutatják mindazt, ami miatt érdemes hozzájuk ellátogatni és náluk elidőzni, mindazokat az értékeket, látványosságokat és szolgáltatásokat, amelyeket érdemes kipróbálnia mindenkinek, annak is, aki már járt Kiskunmajsán és annak is, aki csak ezután választja ezt az úti célt. Vendégcsalogató, helyi ízek, finomságok kóstolójával várják a standra látogatókat.


Tiszakécske, a napfény és víz városa
A Tisza legnagyobb kanyarulata mentén helyezkedik el a legdinamikusabban fejlődő gyógyhely és üdülőváros, amely közkedvelt utazási célpont. A napfény és vizek városának a legvonzóbb létesítményei a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő, a környéken egyedülálló homokos szabadstrand, valamint a Kerekdombi Termálfürdő. Az idelátogatók találkozhatnak egy művészetkedvelő és kultúrabarát közönséggel, amelynek részeként megismerhetik a múltat és megélhetik a jelent. A város exkluzív szállodája a Barack Thermal Hotel & Spa kedvelt és vonzó hely a pihenésre, feltöltődésre, kikapcsolódásra és a gyógyulni vágyóknak. A látogatók a standon baracklevet kóstolhatnak.


Kiskőrös-Soltvadkert, a kiváló borok vidéke
Kiskőrös város ebben az évben ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját. Ebből az alkalomból, a település a Családok Évével összhangban színvonalas rendezvényekkel, családbarát szállásajánlatokkal, városnéző túrákkal és termálfürdővel, továbbá a Petőfi Szülőház és a János Vitéz Látogatóközpont családi belépőjegyekkel várják a látogatókat. A Bács-Kiskun megyei pavilonban a gyerekeket János vitézes játékokkal várják. Soltvadkert, a fagylaltjáról méltán híres város az édesség mellett a településen található turisztikai attrakciókkal, a város kiváló pálinkájával, valamint a Vadkerti-tó vonzerejével csalogatja a vendégeket. A kiállítási standon marcipángyurmázással várják a vendégeket. A két város az Utazás Kiállításon közösen mutatja be a térség látnivalóit és kínálja kiváló borait.


Sváb sarok
Négy, német nemzetiségi gyökerekkel és hagyományokkal rendelkező település összefogása a Duna-Tisza közén, ahol a bortermelés több mint kétszáz évre nyúlik vissza. Rendezett faluképpel és gasztronómiai programokkal, kiváló szálláshelyekkel várja a látogatókat Császártöltés, Érsekhalma, Hajós és Nemesnádudvar. Császártöltést az 1743-1744-es években telepítette be a kalocsai érsek német családokkal, s a szőlőkultúra fellendítését várta tőlük. A Kiskunság és a Sárköz határában épült falu településszerkezetének egyedi arculatát az 50 méteres szintkülönbség és az árterület szélén emelkedő löszfalba vájt pincesorok adják. A kiállításra a települések helyi jellegzetes étel- és italkülönlegességgel készülnek. 


„Falvak Éjszakája”
Fülöpjakab, Kunszállás és Jakabszállás, – mint ahogy a „Szimbiózisban a hagyományokkal” szlogen is mutatja – évtizedek óta elszántan, egymás segítésével tesz a közös fejlődésért. Nem a véletlen műve, hogy a három Bács-Kiskun megyei település elhatározásához hűen ma már hagyományteremtő célzattal rendezik meg a Falvak Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatot, amely egyazon napon – május 27-én – kínál rendkívül színes kulturális, zenés és izgalmas programokat a környék lakóinak és az odalátogatóknak.


Felső-Bácska kapuja
Bácsalmás, a Bácsalmási járás központja, Bács-Kiskun Megye egyik határátkelője. Ezért is nevezik többek között "Felső-Bácska kapujának". A várost és hangulatát az 1920-as években a kastélyépítészetből átvett formákkal épített épületek, a sváb és bunyevác nemzetiségek aktív hagyományőrző munkája, a természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű szikes sóstó és a környezetében megtalálható Európa egyik legnagyobb összefüggő populációját alkotó gyapjas gyűszűvirág, valamint az 1879-óta működő Bácsalmási Kékfestő Műhely és a helyi alapanyagokból, helyben készült "Bácsalmási Finomságok" nevű termékek teszik egyedivé, számos kulturális látnivaló mellett. Az Utazás Kiállításon a kékfestő mintázást próbálhatják ki a látogatók.


Bócsa, az élmények faluja
A hazai böllértalálkozók között kis „ékszerdoboznak” számít, sajátos hangulata és környezete révén a „Bócsator” böllértalálkozó és verseny a település egyik legnépszerűbb rendezvénye. Mindemellett a helyi gasztrokulturális és hagyományőrző programok sorát gazdagítja a Kiskunsági Gulyásfesztivál, Pásztor- és Betyártalálkozó is. A családbarát tanyasi-falusi turizmus Bócsán, a Kiskunsági Nemzeti Park tőszomszédságában várja a látogatókat. A turisztikai seregszemlén, a színpadon minden nap vetélkedőt tartanak Bács-Kiskun megyéről.


Bugac - Pusztán romantika
Puszta, ménes, lovaglás, kocsikázás, karikás csattogtatás, népi hagyományok őrzése, betyáros bemutatók, őshonos rackajuh, szürkemarha állomány - a település turistacsalogató programja. A legnagyobb eseménye mégis a kétévente megtartott Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés, a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Régészeti ásatások eredményeként a közelmúltban előkerült egy Árpád-kori monostor maradványa. A leletanyagok bizonyítják, hogy korának legnagyobb kereskedelmi, vallási, kulturális központja volt Pétermonostor, más néven Aranymonostor. A megye legnagyobb turisztikai fejlesztéseként megyei „TOP pályázati” forrásból látogatóközpont épül. A tervek szerint 2019 végén nyitja meg kapuit a modern látogatóközpont. Az Utazás Kiállításon gyermek kézműves sarokkal és honfoglalás korabeli ruhajelmezekkel várják az érdeklődőket.






 

Kövessen minket a Facebookon is!