Helyi hírek 2018. március 1. 08:30

Felolvasómaratonnal emlékeztek Wass Albert születésének 110. évfordulójáról

Képgaléria
Felolvasómaratonnal emlékeztek Wass Albert születésének 110. évfordulójáról
Kiskunfélegyháza kilenc esztendővel ezelőtt Gulyás László vándormuzsikus kezdeményezésére csatlakozott a szépirodalmi ünnephez, a Wass Albert felolvasómaratonhoz. Az erdélyi író születésének 110., halálának 20. évfordulóján, február 24-én, a városi könyvtárban reggeltől estig a középiskolák tanulói, a nyugdíjasklubok tagjai idézték Wass Albert, Reményik Sándor, Tamási Áron, Sütő András és más erdélyi magyar írók, költők műveit. Zárásként Meister Éva színművésznő adott műsort. A felolvasó közösségek délután helyezték el koszorúikat Wass Albert emléktáblájánál, a könyvtár udvarában.

A felolvasómaratonon elhangzott Hegedűs Gergely András országos kezdeményező köszöntő levele is, amelyben így fogalmazott:

Isten hozta az össznemzeti Wass Albert-felolvasás vendégeit szerte a nagyvilágban!

Immár tizenegyedik alkalommal köszöntjük egymást a határokat eltüntető szépirodalmi ünnepen a magyar összefogás és a magyar szellemiség megerősítésének jegyében! Az erdélyi író születésének 110. évfordulóján itt van a körünkben a tengerentúlon velünk tartó New York, Miami és Calgary, az Erdélyben hozzánk kapcsolódó Máramarossziget és Marosvásárhely, a Felvidéken becsatlakozó Naszvad és Érsekújvár, valamint a Belső-Magyarországon belépő helyszínek: Kecskemét, Sárospatak, Nyírbátor, Encs, Kispest, Buda, Harsány, Jászberény, Bódvaszilas, Üllő, Kalocsa, Ostoros és Andornaktálya (közös helyszínnel), Pomáz, Kiskunfélegyháza, Veszprém, Nagykanizsa, Szabadszállás, Jászfényszaru, Debrecen, Pápa, Gyöngyös, Püspökladány, Csetény, Törökszentmiklós, Tápiószecső, Dunaújváros, Csány, Pilisvörösvár, Sátoraljaújhely, Hódmezővásárhely, Dombóvár, Miskolc, Baja, Hajdúszoboszló, Szalafő, Szeged, Eger, Ráckeresztúr, Kőbánya, Pécsvárad, Kisgyőr, Karcag, Székesfehérvár, Pilisszentkereszt, Kecel, Bükkábrány, Kaposvár, Pécs-Somogy, Keszthely, Lakitelek és Ballószög.

A magyar műveltségért és ezáltal a közös jövőnkért áldozatos munkát végző közösségeket köszöntve az utóbbi években ugyanaz a sugallat érkezik e sorok írása közben: KÖSZÖNET! Könnyen lehet, hogy a láthatatlan csatornákon keresztül ilyenkor maga Wass Albert sugározza felénk ezt az érzést a Szépirodalmi Ünnep boldog házigazdájaként. Megint ezeket a szavakat érzem, amiket tavaly, tavalyelőtt: „Drága magyar testvéreim, nagyon szeretlek titeket, és nagyon hálás vagyok azért, amit tesztek!”

 

Kövessen minket a Facebookon is!