Kistérség 2018. március 17. 16:00

Petőfi-szoboravatás Jakabszálláson

Képgaléria
Petőfi-szoboravatás Jakabszálláson
Nemzeti jelképünkre, az 1848-as magyar forradalomra emlékezve tartottak ünnepi műsort március 15-én, Jakabszálláson. E szabadságot szimbolizáló dicső tavaszi ünnepen Petőfi Sándornak, a szabadságharc költőjének emléket állítva a megemlékezés részeként egy bronz mellszobrot is felavattak.

Történelmünk meghatározó, ugyanakkor felemelő pillanatai hatották át a március 15-i ünnepségen megjelent résztvevőket, akiket Szabó György Róbert polgármester köszöntő szavai fogadtak a község művelődési házában. A megemlékezést megtisztelve a jelenlévők között volt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja is. A polgármester beszédében kitért arra a négy éve tartó munkára, amelynek eredményeképpen ezen a közösségi ünnepen egy bronz Petőfi mellszobor is köszöntheti Jakabszállás népét.

Szabó György Róbert polgármester külön figyelmet szentelt a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült nyugalmazott háziorvosuk, dr. Csupor Éva és a József Attila-díjban részesült Lezsák Sándor költő, drámaíró, kultúraszervező, a Magyar Országgyűlés alelnöke elismerő tevékenységének.

Az ünnepi ráhangolódáshoz megfelelő alapot adott a község általános iskolásainak műsora, amely az életrajzi könyvek részletességével mutatta be Petőfi életét. A Tarjányi SzilviaSáginé Kőrösi Éva és Sántha Melinda pedagógusok egyedi megközelítéssel színpadra vitt előadásának jelenetei korfestő példái voltak a márciusi ifjak önfeláldozó cselekedetének és a forradalom eseménytörténetének.

A történelmünk dicső múltjához tartozó esemény átérzéséhez Lezsák Sándor szavai hozták közelebb az ünneplőket: – A józan ész és a becsületünk egyaránt azt követeli, hogy március 15-én, a győzedelmes szép tavaszi forradalmunkat ünnepelve emlékezzünk a véráldozatokra is, amelyek megmaradásunk feltételei voltak. Így tudjuk megbecsülni igazán mai szabadságunkat, viszonylagos függetlenségünket, békénket és biztonságunkat. Ebből az emlékezésből tudunk erőt meríteni ahhoz, hogy megvédjük azt amink van, magyarságunkat, keresztény kultúránkat, önazonosságunkat – mondta, majd az esemény ma is jelentős tanulságát kiemelve hozzátette:

– Pesten 1848. március 15-én győzött a forradalom, azóta akármilyen zord idő van, akármilyen diktatúra, ez a hónap mindenkor a tavasz igéretét hozza, s ez Petőfi napja. Ünnepeljük a győzedelmes forradalmat, az egyetlen fényes nap alatt kivívott szabadságot, s a márciusi ifjak nagy diadalát a zsarnokság felett.

Az ünnepség Petőfi Sándor köztéri mellszobrának avatásával folytatódott a jakabszállási parkerdőben. A klasszikus hagyományokra támaszkodó szobrot – amelyet Lezsák Sándor képviselő ajándékozott a településnek – egy művész házaspár, Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek készítették. A nemzeti színű anyagba öltöztetett szobor büszkén emelkedett ki a jelentős eseményre összegyűlt sokaság közül, akik a leleplezést követően szinte magukon érezhették a márciusi napfényben megcsillanó fémalak reménységet sugárzó tekintetét. A szabadságharc éllovasa előtt tisztelegve köszöntőszavak hangzottak el, majd a jakabszállási kötődésű költő, Sántha György Szilveszter 1822-1922 című versét unokája, Sántha Melinda olvasta fel. A koszorúk elhelyezését követően Prózsa István református lelkész mondott imát, majd áldást kért a szoborra, az alkotókra és a községre.

K. G.

Fotó: Nemes Imre
 

Kövessen minket a Facebookon is!