Kitekintő 2014. január 16. 07:29

Biocentrum épül a Lakiteleki Népfőiskolán

Képgaléria
Biocentrum épül a Lakiteleki Népfőiskolán
Nemrégiben egy nagy teljesítményű termálkutat fúrtak a Lakiteleki Népfőiskolán. A meleg vizet az épületegyüttes fűtésére hasznosítják, ami jelentős anyagi megtakarítással jár. Wellness fürdőt is kialakítanak, amely bővíti a szolgáltatások körét. Mindemellett a közelmúltban a Népfőiskola tulajdonába került elhagyatott kertészet üvegházait is felújítják, ahol biogazdálkodást folytatnak. Az üvegházak téli fűtését is termálvízzel oldják meg.

A kertészet felújítása tavasszal kezdődik, de a dolgozók fagytűrő növényekkel, zöldségfélékkel, hagymákkal már megkezdték a termelést. Tóth Adrienn kertészmérnök, a részleg vezetője elmondta, hogy biogazdaságot alakítanak ki. Az itt termelt zöldségfélékkel fogják ellátni a Népfőiskola, valamint a térség településeinek közétkeztetést szolgáló konyháit. A környék gazdáival is felveszik a kapcsolatot, hogy együttműködést alakítsanak ki és biocentrummá fejlesszék a kertészetet.

A biogazdálkodásra való felkészülés jegyében az intézmény valamennyi dolgozója részére oktatást szerveztek. A foglalkozásokon Nemes Mátyás fülöpjakabi biogazda ismertette a vegyszermentes növénytermesztés fortélyait.  Dinya Zoltán egyetemi tanár a nemzetközi kutatások eredményeit ismertetve bizonyította be ,hogy a biotermesztés egészségbarát , és jobb mint a hagyományos termesztés. A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy az embereket nem a betegségek kezelésére, hanem a megelőzésre kell ösztönözni. Ebben fontos szerepe van az egészséges táplálkozásnak, amelynek fontos elemei a vegyszermentesen megtermelt zöldségfélék és gyümölcsök. Ezért is tartja fontosnak a Népfőiskola kezdeményezését, amely komoly szerepet vállalhat a biokultúra fejlesztésében is.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!