Helyi hírek 2018. március 26. 18:50

Keresztút a két templom között - videóval

Képgaléria
Városi keresztutat tartottak Kiskunfélegyházán március 23-án a két katolikus plébánia közös rendezésében. A katolikus egyház jellegzetes nagyböjti imádsága azokat az eseményeket idézi fel, amelyeket Jézus élt át a szenvedéstörténetben.

Jézus Golgotára vezető útjának felelevenítése az egész világon elterjedt, a katolikus templomokban mindenhol megtalálhatók a keresztjét hordozó Krisztus szenvedéseit ábrázoló képek, kálváriák. Városunkban több, mint egy évtizede a templomi stációk mellett a húsvéti időszakban a két katolikus plébánia városi keresztutat is szervez, amely során az Ótemplom és Újtemplom közössége a két templom közötti úton idézik fel a passió történetét – tudtuk meg Hajagos Gyulától, a Szent István Egyházközség plébánosától.

A városi keresztút március 23-án esti misével kezdődött az ezévi eseményt szervező Ótemplomban. A szentmisét követően útjára indult a kereszt, amelyet az Újtemplomhoz vezető úton felváltva vittek az egyházközösségek tagjai. A fáklyákkal, gyertyákkal kisért menet tizennégy állomáson megállva elmélkedésekkel, közös énekléssel, imádsággal emlékezett meg arról az útról, melyet Jézus tett meg értünk kétezer évvel ezelőtt.

– Ősidők óta járjuk a keresztutat, amely arra emlékeztet bennünket, hogy Krisztus miként járta a szenvedések útját, hogyan vitte helyettünk bűneink keresztjét, amely végül szeretetének szimbólumává vált a Golgota hegyén – foglalta össze Jézus kálváriájának üzenetét az idei szervező, Ivanics Zoltán, a Sarlós Boldogasszony Plébánia káplánja.

A hideg ellenére is sokan részt vettek az eseményen, vitték, vagy végigkisérték a keresztet a jelképes úton. A szenvedéstörténet felidézése, a kereszten, gyertyákon átfázott imára kulcsolt ujjak pedig tanúságtételül szolgáltak a megváltó Jézus iránt érzett tiszteletnek és hálának.

K. G.

Fotó: Messzi-Szabó Gábor
 

Kövessen minket a Facebookon is!