Kitekintő 2018. április 10. 12:30 Forrás: Magyar Nemzet

Kétmilliárd értesítőt küld a Facebook azoknak, akiknek megszerezték az adatait

Kétmilliárd értesítőt küld a Facebook azoknak, akiknek megszerezték az adatait
A Facebook közösségi oldal hétfőn kezdte értesíteni azokat a felhasználókat, akiknek a profilját illetéktelenül használhatta fel a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég.

Mike Schroepfer, a cég technológiáért felelős vezetője április 4-én mikroblogbejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy a brit-amerikai Cambridge Analytica 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg, s ebből 71 millió felhasználó volt amerikai. 2,7 millió felhasználót érintett az adatgyűjtés az EU-ban, míg további 2 milliót a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. Érintett állam volt még Mexikó, Kanada, India, Brazília, Vietnám és Ausztrália. Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója – aki az adatlopási ügyet kirobbantotta – Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a Cambridge Analytica 87 milliónál is több felhasználó profilját dolgozta fel.

Az átláthatóságért tett erőfeszítések során a Facebook bejelentette, hogy 2,2 milliárd felhasználónak küld értesítést arról, hogy milyen applikációkat használ, s azokon keresztül milyen adatokat oszt meg magáról. A közösségi oldal szerint az embereknek ezután lehetőségük lesz arra, hogy kikapcsolják az applikációkat, vagy kizárják a harmadik fél hozzáférését azokon keresztül.

„Én indítottam el a Facebookot, s én vagyok a felelős azért, hogy mi történik a platformunkon” – hangsúlyozta közleményében Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója. Zuckerberg egyben kiemelte: mindent meg fog tenni a Facebook-közösség védelmében. Zuckerberget április 10-én készülnek meghallgatni az amerikai kongresszusban.

A londoni székhelyű, New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analyticát azzal vádolják, hogy sok millió Facebook-profil adatait dolgozta fel a felhasználók tudta nélkül, és a 2016-os amerikai elnökválasztás, valamint a Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló referendum befolyásolására használta fel.
 

Kövessen minket a Facebookon is!