Kitekintő 2014. július 18. 10:30 Forrás: hirado.hu

Hasznos tippek külföldre utazóknak

Hasznos tippek külföldre utazóknak
A kellemetlen meglepetések elkerüléséhez jó tudni, milyen okmányokkal kell készülni a külföldi utazásra, a rendőrség részéről több részletre is felhívták a figyelmet a Napközben szerdai adásában.

Az Európai Unió, Magyarországhoz hasonlóan a schengeni övezetbe tartozó államaiba határellenőrzés nélkül lehet átlépni hazánkból. Ez azt jelenti, hogy Szlovénia, Ausztria és Szlovákia felé szabad a közlekedés, fontos azonban, hogy személyi igazolványt vagy útlevelet vinnie kell magával az utazónak.

Czukor Gergely alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályának munkatársa hangsúlyozta, hogy a személyi igazolványok valamennyi forgalomban lévő típusa megfelel a schengeni tartózkodáshoz. A 2000 óta kiadott – állandó vagy ideiglenes – kártyaformátumú dokumentumok mellett a 1991 után kiállított puha borítójú, és az előtte használatos keményfedelű igazolványok is érvényesek valamennyi schengeni, illetve uniós tagállam területén.

Előfordulhat ugyan, hogy egy közúti ellenőrzéskor a külföldi rendőr a régi típusú, csak magyar nyelvű személyi igazolványt látva kicsit „megrémül”, de számtalan olyan európai okmánynyilvántartó rendszer van, amelynek segítségével utánanézhet a dokumentum valódiságának, rendeltetésének – mondta Czukor Gergely.

Péter Gábor alezredes, határrendészeti szolgálatvezető arról is beszélt, hogy a személyi igazolvány vagy útlevél a schengeni övezeten kívüli uniós államokban is elegendőek az ottani tartózkodáshoz. Felhívta azonban a figyelmet, hogy ezen országok, tehát Románia és Horvátország felé nem szűnt meg a határellenőrzés, csak a vámvizsgálat. Ha valakinél tehát nincs személyi igazolvány vagy útlevél, visszafordítják a horvát és a román határról is.

A rendőrtiszt figyelmeztetett, hogy ha valaki a horvát tengerpart valamely szakaszát, jellemzően Dubrovnikot, az EU-n kívüli Bosznia-Hercegovinán átutazva akarja megközelíteni, akkor a felsorolt dokumentumok közül csak útlevéllel vagy kártyaformátumú személyi igazolvánnyal induljon útnak. A bosnyák határon a régebbi típusú személyiket nem fogadják el.

Fontos az is, hogy több uniós országokba egy éven belül lejárt személyivel és útlevéllel is ki lehet lépni az országból. Mivel azonban Horvátország még nem csatlakozott a vonatkozó nemzetközi egyezményhez, előfordulhat, hogy a horvát határőrök megtagadják annak a belépését, akinél lejárt dokumentum van.

A kiskorúaknak is fényképes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal kell rendelkezniük, a születési anyakönyvi kivonat vagy a diákigazolvány nem elég a határ átlépéséhez. Ha egy gyerek nem a szüleivel vagy nem mindkét szülőjével utazik, akkor érdemes az apa, az anya és két tanú által aláírt meghatalmazással útra engedni. Ez azért szükséges, mert a hatóságok határátlépés esetén mindig vizsgálják a kiskorúak szülői felügyelet alóli kivonását, hogy ne lehessen bizonyos bűncselekményeket elkövetni a gyerekek kárára. A rendészeti szervek munkatársai kérdéseket tehetnek fel a kiskorúak utazásával, hovatartozásával kapcsolatban, ezért ha van egy ezeket igazoló meghatalmazás, akkor könnyebbé, gyorsabbá válhat az eljárás – mondta a Kossuth Rádió műsorában Czukor Gergely, az ORFK határrendészeti főosztályának munkatársa.

Kövessen minket a Facebookon is!