Helyi hírek 2018. április 23. 14:00

Elhunyt Magyari Béla - emlékező videóval

A családhoz közel álló források arról adtak hírt, hogy 68 éves korában elhunyt Magyari Béla, aki Farkas Bertalan tartalékaként megkapta a kiképzést, hogy az űrbe utazhasson.

Vezető fotó: Spacefacts.de - Vlagyimir Dzsanyibekov és Magyari Béla, a Szojuz–36 tartalékszemélyzete

Magyari 1949-ben született Kiskunfélegyházán, majd kisvártatva egy vitorlázórepülő fülkéjében találta magát. 1972-ben lett repülőtiszt, Farkas Bertalannal együtt húzták fel a pilótacsizmát. Pápára kerültek, MiG–21-eseikkel repültek, és 1977-től első osztályú vadászrepülő. A Szovjetunió és a kelet-európai országok közös Interkozmosz űrkutatási programjában lehetőség nyílt a tagországoknak is asztronautát juttatni az űrbe egy-egy szovjet űrhajós társaságában, és erre két magyar jelöltet találtak: Magyari Béla és Farkas Bertalan 1978-ban utazhatott el Csillagvárosba, hogy kétéves asztronautakiképzésen vegyenek részt - számolt be az index.hu.


Fotó: scanzen.tumblr.com - Vlagyimir Dzsanyibekov és Magyari Béla, a Szojuz–36 tartalékszemélyzete

A Szojuz–36 űrhajót 1980. május 26-án küldték a világűrbe, fedélzetén Farkas Bertalannal és Valerij Kubaszovval. Magyarinak és szovjet társának, Vlagyimir Dzsanyibekovnak a tartalékos szerepe jutott. A küldetés idején Magyari az irányítóközpontban dolgozott, majd ezt követően őrnaggyá léptették elő, és megkapta a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést.

Fotó: scanzen.tumblr.com - A Szojuz–36 kiképzett űrhajósai, fölső sor, jobb szélen Magyari, mellette Farkas

A Magyar Asztronautikai Társaság elnöke volt, az űrkutatással foglalkozó rendezvények gyakori főszereplője.Vlagyimir Dzsanibekov (balra) és Magyari Béla Farkas Bertalan űrrepülésének 35. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, 2015. május 26-án. Fotó: MTI - Soós Lajos


Magyari Béla, Kiskunfélegyháza díszpolgára volt az „Akikre büszkék lehetünk” beszélgetés-sorozat vendége a városháza dísztermében, 2014. március 19-én. A kiképzett űrhajós szeretettel szólt arról az időszakról, amikor Kiskunfélegyházán, 15 évesen megismerkedett a repüléssel. Beleszeretett a műfajba, és a Góbéval történt szárnyalás örömei után életcéljává vált, hogy minél magasabb szinten sajátítsa el a repülés fortélyait.

Fotó: Hájas Sándor 

Kövessen minket a Facebookon is!