Helyi hírek 2018. április 27. 07:30

Új seprő jól seper - videóval

Képgaléria
Két kommunális takarítógépet, azaz utcaseprőgépet vásárol a félegyházi önkormányzat. Erről – 31 napirendi pont között – április 26-i ülésén határozott a képviselő-testület.

A város területén lévő közterületi parkok, terek, zöldfelületi munkák hatékonyához ellátásához szükséges eszköz- és géppark kialakításán évek óta dolgozik a város. S bár az elmúlt években komoly előrelépés történt e téren is, a parkgondozási, köztisztasági, külterületi utak karbantartási és a hószolgálati tevékenység ellátáshoz jelenleg rendelkezésre álló géppark még mindig fejlesztésre szorul. Ezt sürgeti az a tény is, hogy a Zöldváros projekt kapcsán folyamatosan növekednek majd Félegyházán a rendszeres gondoskodásra szoruló parkok, zöldfelületek és terek. Az új takarítógép megkönnyíti többek között az ősszel nagy tömegben lehulló falevelek közterületi takarítását, és lehetővé teszi, hogy a város minden egyes burkolt utcája havonta legalább egyszer fel legyen söpörve – mondta el Bense Zoltán, a városüzemeltetési bizottság elnöke. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a KVI költségvetésében már szerepel egy traktor és egy önjáró gréder beszerzése, aminek feladata a külterületi utak karbantartása lesz. A városatyák támogatták azt a javaslatot, hogy ez egészüljön ki további két kommunális takarítógéppel.

Bense Zoltántól megtudtuk azt is, hogy olyan utcai seprőgépekről van szó, amelyeket kifejezetten a városközpontok, kerékpárutak, járdák, parkolók és más olyan területek tisztítására terveztek, amelyekhez a nagyobb seprőgépek nem tudnak hozzáférni.

A beszerezni tervezett gépek mechanikus tisztítórendszere és szívórendszere lehetővé teszi a nehéz és nagyméretű anyagok összegyűjtését és felszívását, szűrője pedig úgy fogja fel a finom port, hogy nem pazarol vizet a por lekötéséhez. Négy nagy méretű kerékkel együtt gondoskodik a gyors seprésről, így a lehető legkisebb fennakadást okozza. A gépek használata nem igényel külön képzést, könnyen kezelhetők, irányíthatók, mozgékonyak, nem szükséges hozzá speciális eszközök további beszerzése. A két kommunális takarítógép becsült beszerzési ára nettó 32 millió forint.

Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!