Kitekintő 2014. július 20. 15:00

Dupla Rubik-évforduló

Rubik Ernő bűvös kockáját minden ötödik ember tartotta már a kezében a világon. A világszerte ismert építész, játéktervező, feltaláló szerint „pénzért csak rutinszerű munkát lehet végezni. A feltalálásnak, mint rutinszerű cselekvésnek, önmagában van a fizetése. ”Rubik Ernő július 13-án 70-dik születésnapját ünnepelte, világhírű kockája pedig a 40-diket. Ebből az alkalomból óriás Rubik-kockát úsztattak például a Hudson folyón. Mi e sorokkal hajtunk főt jeles kortársunk előtt.

A Rubik-kocka kiötlőjének apja, idősebb Rubik Ernő a legismertebb magyar repülőgép-tervező, aki 1935 és 1987 között 28 különböző típusú vitorlázó repülőgépet és 5 motoros repülőgépet tervezett, világviszonylatban is jelentős szabadalmait alkalmazva. A mérnök, repülőgép-tervező édesapa és költő édesanya gyermekeként született meg ifj. Rubik Ernő, aki szobrászatot, majd építészetet tanult az Iparművészeti Főiskolán.

1975-ben lepte meg a világot a Bűvös kockával, amit eredetileg a térbeli formák szemléltetésére készített az iparművészeti főiskolásoknak. A logikai játék népszerűsége minden várakozást felülmúlt: az első évben 30 milliónyi, azóta pedig – egyes források szerint – mintegy 300 millió darab talált gazdára. Rubik Ernő kockája a matematikusok érdeklődését is felkeltette. Bizonyították, hogy bár összesen 43 trilliónyi eltérő állás hozható létre, legfeljebb 20 tekerésből bármilyen állásból kirakható az eredeti, rendezett színösszeállítás.

Rubik Ernő nevéhez a Bűvös kocka mellett több logikai játék megalkotása is fűződik. Ilyen például a Kígyó, Bűvös négyzetek, Rubik-óra, vagy a Rubik-gömb. 1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-től a Magyar Mérnökakadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke volt. Nevéhez fűződik a Rubik Nemzetközi Alapítványt létrehozása, amely a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiakat és iparművészeket támogatja.

A napokban Kecskeméten, a XIII. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozón Rubik Ernő nyitotta meg egykori tanítványa, Orosz István kiállítását Kecskemét főterén, az ő tevékenyégét pedig – a dupla évforduló apropóján – az egyik Európa gyermekeiért díj odaítélésével ismerték el.

Kövessen minket a Facebookon is!