Közélet 2014. július 21. 08:30 Forrás: MTI

110 milliárdot kell spórolni

110 milliárdot kell spórolni
Az egészségbiztosítási költségvetési szerveknek 49 millió forintot kell megtakarítaniuk - a miniszterelnök szeretné elkerülni a fizetős egészségügyet. A költségvetési zárolás részleteit augusztus 1-ig kell - a gazdasági miniszter jóváhagyása után - bejelenteniük a fejezetek kezelőinek a Magyar Államkincstárnak - tartalmazza a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat.

A határozat rögzíti a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által csütörtökön bejelentett 110 miliárd forintos zárolásból az egyes minisztériumokra, illetve fejtetekre jutó összegeket, és a zárolás főbb szabályait.

A 2014. évi hiánycél tartásához szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat alapján a minisztériumok közül a legnagyobb zárolási kötelezettség az Emberi Erőforrások Minisztériumára jut mintegy 9,671 milliárd forinttal, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak 8,378, a Földművelésügyi Minisztériumnak 5,552 milliárd forint zárolásáról kell gondoskodnia. Ugyancsak jelentős a Honvédelmi Minisztérium (3,253 milliárd), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (2,881 milliárd), a Belügyminisztérium (2,726 milliárd), és a Miniszterelnökség (1,446 milliárd) forintos hozzájárulása a zároláshoz. A legkevesebb zárolást az Igazságügyi Minisztériumnál rendelte el a kormány, 271,1 millió forintot, és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is mindössze 536,2 millió forintot kell megtakarítania.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 779,8 millió, a Központi Statisztikai Hivatalnak 109,2 millió, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak 3,8 millió forintról kell lemondania.

A nyugdíjbiztosítási költségvetési szerveknek 50,2 millió, az egészségbiztosítási költségvetési szerveknek 49,0 millió forintot kell megtakarítaniuk - számol be az MTI.

Vész- és óvintézkedésként indokolt a bejelentett zárolás, jelentette be Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában a kormányzati kiadásokat érintő 110 milliárd forintos intézkedésről. A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: az intézkedésre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tett javaslatot, mert bár tartani fogják a költségvetési hiányt, a tervezett szint "szélén", három százalék körül lesz a deficit. Közölte: ilyenkor az a helyes, ha egyértelművé teszik "ország-világ számára", hogy a magyar kormány mindenképpen tartani fogja a hiányt.

Ennek azért van jelentősége, mert Magyarországnak folyamatosan hiteleket kell felvennie lejáró adósságai finanszírozására, és nem mindegy, hogy milyen feltételekkel jut hozzájuk. A kamat mértékét befolyásolja, hogy a hitelezők stabilnak látják-e a költségvetést és eltökéltnek érzékelik-e a kormányt abban, hogy tartani fogja a hiányt - tette hozzá a miniszterelnök.

"Szerintem a zárolások nem szükségesek, azonban vész- és óvintézkedésként indokoltak voltak" - fogalmazott Orbán Viktor. Arra a kérdésre, fáj-e, hogy le kellett állítani stadionépítéseket, a kormányfő úgy válaszolt, szerencsére nem kellett leállítani. Kifejtette, a zárolás számos olyan tételt tartalmaz, amit egyébként sem tudtak volna kifizetni, például a sportberuházások egy részét a tervezések elhúzódása miatt idén nem fizetik ki, az átcsúszik a következő évre. Beszélt arról is, hogy az egyetemekre kinevezendő kancellárok egy része már megvan, kivétel nélkül elismert gazdasági szakemberek. Magyarországon az egyetemek gazdaságilag rendkívül rossz bőrben vannak. Néhányat már átvilágítottak, és most el kellett rendelni az összes átvilágítását. Eladósodtak, a gazdálkodásuk sok tekintetben nem ésszerű, hosszabb távon fenntarthatatlan pénzügyi feltételek között működnek - sorolta a problémákat.

Az egészségüggyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, szeretnék elkerülni, hogy a kórházakban a pluszszolgáltatások fizetősek legyenek. Vannak területek, a szépészeti beavatkozások, ahol ezen lehet gondolkodni - jegyezte meg. A politikus úgy látja, hogy a háziorvosi rendszer nem elég erős, és ha a kórházak bajait akarják megoldani, akkor a háziorvosokat kell megerősíteni, akik pénzügyileg is nehéz körülmények között dolgoznak.

Kövessen minket a Facebookon is!