Kistérség 2018. május 27. 15:15

A falusi élet SÍNe-java

Képgaléria
A falusi élet SÍNe-java
Idén már negyedik alkalommal rendezték meg a Falvak Éjszakája-Fesztivált három szomszédos község összefogásában a települések összetartozásának megerősítéseként. Jakabszálláson az idei rendezvény témája a 90 éves kecskeméti kisvasút és a település által elnyert Magyarországi Falumegújítási Díj köré rendeződött, méltán érdemelve ki "a falusi élet SÍNe-java" alapszlogent.

Május utolsó hétvégéjén tartják a Falvak Éjszakája fesztivált a három település: Kunszállás, Fülöpjakab és Jakabszállás összefogásában a hagyományokra, a falusi élet bemutatására épülve. A települések helyi értékeikkel csábítják programjaikra a szomszédos községekben élőket, s alapszlogenjükkel, a „szimbiózisban a hagyományokkal” – az egykori kunszállási jegyző, Bóna Csaba ötlete alapján – a települések összetartozásának megerősítését tűzték ki célul.

A három ősi kun települést összefogó közös program az érintett településeken egy-egy központi téma köré szerveződik. Idén Jakabszállás a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért elnyert Magyarországi Falumegújítási Díj és a 90 éves kecskeméti kisvasút köré szervezte programjait.

A fesztivál szombaton az Aero Hotel & Étterem és Sportrepülőtéren zajlott, színvonalas teret adva a családok és baráti társaságok sokszínű kikapcsolódásához. A nap vasúttörténeti konferenciával kezdődött, ahol Szabó György Róbert, Jakabszállás Község polgármestere beszámolt a település falumegújítási eredményeiről, bemutatva eredményes falumegújítási pályázatukat.

A jelenlévők visszaemlékezést hallhattak a kecskeméti kisvasút történetében kalauzolva, majd tájékoztatást kaptak az új hasznosítási lehetőségekről, amelyek a későbbiekben a kisvasút újjászületését is jelenthetik. A témához kapcsolódóan kisvasút-történeti időszaki kiállítás is megtekinthető volt a helyszínen.

A rendezvény a családok évéhez csatlakozva a helyszínre kitelepült CSOKmányiroda működésével segített az érdeklődőknek eligazodni a kedvezmény útvesztőjében, amely mellett a település által kínált építési telkekről is kaptak felvilágosítást a fiatal családok – mondta el lapunknak Forczekné Tóth Csilla alpolgármester, a rendezvény szervezője, hozzátéve, hogy akciójuk keretében már 18 telek gazdára talált, több telket lefoglaltak, kettőn pedig már megkezdődtek az építési munkálatok.

Délután változatos színpadi műsorok várták az érdeklődőket, melyek mellett kézműves vásár, veterán motoros felvonulás, gyerekjátékok, ugrálóvár, népi játékok, modellrepülők bemutatója zajlott a repülőtéren. A helyszínen a Genevation Aircraft repülőgépgyártó cég első elkészült repülőjét is meg lehetett tekinteni. A megyei értéktár bemutatója mellett a klímasátor a klímaváltozás érzékelhető jelenségei mellett annak megoldását célzó szemléletváltás és innovatív technológiák bemutatására helyezte a hangsúlyt.

Ugyanitt a több éve használaton kívüli kisvasút is megtelt élettel, a vágányokon kézi és motoros hajtányokkal lehetett közlekedni, bővítve a „SÍNvonalas falusi programok" listáját. A szabadtéri programok lovaskocsikázással egészültek ki, a járatokon az utasok késő estig a közeli Magyarkertbe utazhattak.

Hagyományos módon Bor és Pálinkamustra is szerepelt a programok között, melyen a több településről érkező nevezők közül zsűri választotta ki a díjazottakat. A díjátadó után a (F)alvatlanság ellenszereként László Attila Csillag születik győztes koncertje következett, majd retro diszkó zárta a napot.

A Falvak Éjszakája május 27-én vasárnap további programokkal folytatódik.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!