Kultúra 2018. május 28. 07:30

A bajusz nem csak szőr...

Képgaléria
A bajusz nem csak szőr...
A bajusz nem csak szőr! Ez volt a jelmondatuk a bajuszfesztivál résztvevőinek. Az elmúlt kilenc év bajuszfesztiválján készült fotókból nyílt kiállítás május 26-án, a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A megnyitót Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója tartotta.

A fotózás a 19. század végétől egy technikai vívmányként alakult művészeti ággá. Egy 1902-ben alkotott törvény kötelezte az akkori fotográfusokat ipari engedély kiváltására, és ezzel megszületett az iparosság és a művészek közötti dilemma. A fényképezés olyan művészet, aminek helye van a mai világban is, mint az egyik legfontosabb dokumentátor. Ezt a gondolatot képviseik a kiállítás alkotói is.

A bajuszt viselő férfiak épp oly büszkék e külső jegyre, mint voltak 19 századi elődeik. A fotók ezt tolmácsolják az utókor számára. A bajusz viselése sok odafigyelést igényel: ápolást, nyírást és karbatartást. De megéri, hiszen viselője férfiasságot nyer általa.

A kiállításon szereplő művek alkotói Zelkó Csilla, Paphalmi Róbert, Puskel Zsolt, Ujvári Sándor, Horváth Zoltán, Jánváry Zoltán és Harangozó Imre.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!