Kultúra 2018. május 31. 11:30

Könyvtársarok - „Ez a város születésem helye…”

Könyvtársarok - „Ez a város születésem helye…”
Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete az idei és a jövő évet Petőfi Emlékévnek nyilvánította, hiszen 195 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, valamint 170 évvel ezelőtt tört ki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc. Az emlékévhez kapcsolódó gazdag programok mellett szánjunk időt az olvasásra is, ismerjünk meg minél több alkotást a költő életművéből.

Fotó: A segesvári Petőfi-szobor avatása, Goszleth István - 1899 - kalandozok.blogspot.com

A halhatatlan dalnok több száz verse közül a félegyháziak számára a Szülőföldemen című a legkedvesebb. A költemény keletkezési körülményeit is ismerjük. 1848 májusában Petőfi úgy döntött, hogy az első népképviseleti választáson követnek jelölteti magát, hogy az országgyűlésben is szolgálhassa hazáját. Június elején utazott választókerületébe, a Kiskunságba. Városunkban is járt, ahová húsz év után először tért vissza. Itt írta meg június 6-a és 8-a között a boldog gyermekkorra emlékezés gyönyörű versét. A házassági anyakönyve mellett ebben a művében vallja szülővárosának Félegyházát.

Mintegy 10 évvel ezelőtt a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület egy olyan kötetet jelentetett meg, amely a vers 24 idegen nyelvű fordítását tartalmazza. A hozzánk látogató külföldi vendégek anyanyelvükön ismerhetik meg a verset, mert világnyelveken és a szomszédos népek nyelvein is olvasható a költemény.

Balázs Árpád, Kiskunfélegyháza díszpolgára a Félegyházi Emlékbizottság felkérésére 1997-ben zenésítette meg a verset, amely a forradalom és szabadságharc 150. évfordulójára tartott megemlékezés nyitányaként csendült fel.

 

Kövessen minket a Facebookon is!