Kultúra 2018. június 4. 13:30

Apró néptánclépések

Képgaléria
Apró néptánclépések
A néptáncé volt a főszerep a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola június 2-án megtartott Táncgáláján, ahol a libbenő hajpántlikák, pörgő szoknyák, koppanó cipők igazi népi, vidám hangulatot varázsoltak a Kossuth Lajos Szakképző iskola tornacsarnokába.

A 18. Táncgálára hat településről érkeztek a művészeti iskola néptáncszakos növendékei. A zömében általános iskolás gyerekek a kiskunfélegyházi Darvas iskolából, Kunszállás, Pálmonostora, Bugac, Gátér és Petőfiszállás településekről hozták el a tanévben tanult lépésekből gondosan összeállított koreográfiájukat.

A Táncgálán megjelenteket Jankovszki Zoltánné köszöntötte, aki a mai nemzeti összetartozás napjára emlékezve megemlítette, hogy a néptánc az ünnepeinken is főszerepet kap, és a magyarok bárhová is kerülnek a világban, a népi kultúra, és a tánc összeköti őket.

Jankovszki Zoltán igazgató a gála vidám hangulatú zárása után köszönetét fejezte ki a felkészítő tanároknak, Jánosi Ágnes és Varga Andreas néptánctanároknak, akiknek munkája révén a növendékek táncházakon, találkozókon is részt vesznek, a gálára pedig fergeteges hangulatú produkciókat hoztak.

A gálán, annak ellenére, hogy egymástól távol lévő településekről érkeztek a táncosok, érezhető volt az összetartozás. Az apró szoknyácskák pörgése, a serkenő bajuszú legények kurjongatása élettel töltötte meg a termet, s látható volt, hogy a népi kultúra fenntartása az apró lépéseknél kezdődik.

K. G.

Fotó: Nemes Imre

 

Kövessen minket a Facebookon is!