Kitekintő 2014. július 23. 14:30 Forrás: hirado.hu

Mobilparkolás: drágább, de jobb

Mobilparkolás: drágább, de jobb
Július elsejétől országszerte egységessé vált a mobilparkolás rendszere. Kényelmes, praktikus, időtartam-pontos, de egy kicsit többe kerül. A Kossuth Rádió Napközben című műsora a megváltozott, egységesített mobilparkolási rendszerről, az árakról készített összeállítást.








Mostantól nem kell parkolóórát keresgélni, pénzt váltani, vagy azon idegeskedni, hogy hosszabbra nyúlik az ügyintézés vagy a bevásárlás, és közben lejárt a parkolási idő. Kényelmes, praktikus, időtartam-pontos, de egy kicsit többe kerül a július elsejétől országszerte egységesített mobilparkolási rendszer. 42 közterületi parkolási társaság helyett 70 lépett már be a rendszerbe, a 810-es hívószám helyett a 763-ast kell használni, és a parkoló-automatákat is újramatricázzák. A díjfizetést hét közterületi mobilparkolást kínáló szolgáltatónál lehet elindítani.

Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója a műsorban az árakkal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a parkolási díjon túli kényelmi díjat annak a szolgáltatónak fizetik az autósok, ahol a mobilparkolást indítják. Ilyen szolgáltató maga a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is, valamint még további hat, amely a zrt.-vel kötött szerződést. Jogszabály határozza meg, hogy a szolgáltatók az általuk beszedett kényelmi díjból negyven forintot a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek fizetnek be. Ennek fejében a zrt. biztosítja a szolgáltatóknak az országosan egységes mobilparkolási platformot, azaz, aki ehhez csatlakozik, mind a hetven helyen szolgáltathat. A negyven forinton felüli összeg pedig az adott cégnél marad.

Az autósoknak a mobilfizetési szolgáltatóknál kell regisztrálniuk. Jelenleg a rendszerben van a három mobiloperátor, náluk már azzal megtörtént a regisztráció, hogy előfizetői szerződést kötöttünk velük. Amennyiben a leggyakrabban használt ad hoc parkolási lehetőséget választjuk, akkor a mobiltelefon egyenleg terhére parkolhatunk.

A mobiloperátorokon kívül egyéb szolgáltatók is vannak a rendszerben - az Evopay, a Barion, az MPark és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. -, amelyek regisztrációt kérnek. Ez személyesen az ügyfélszolgálatukon, vagy a weblapjukon online is megtehető. Lehet előre feltöltött egyenlegből fizetni, de kínálnak utólagos fizetést, és különböző szolgáltatási csomagokat egyéni ügyfeleknek, cégeknek, flottáknak. A kiválasztott szolgáltatóknak a regisztráció után bárhol az országban lehet fizetni parkolásért.

A Barionnál és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél a parkolási díjon felül 50 forintot, az MParknál 40-et, az Evopay-nél 75 forintot kell fizetni a parkolási díjon felül. A mobiltársaságok közül a Telekom 75, a Telenor 99, a Vodafon pedig 115 forintot számol fel a mobilparkolásért.

A parkolóautomaták beszerzésének és üzemeltetésének költsége is nagyon magas, tette hozzá Veres Mihály. Az egységes nemzeti mobilfizetési rendszer parkolóautomata-mentes rendszerek kiépítésére is kínál alternatívákat, s ezt ma már a jogszabályi környezet is támogatja, hiszen elfogadott az elektronikus nyugta és számla.

Az új mobilparkolással kapcsolatban további információ található a www.nemzetimobilfizetes.hu oldalon, vagy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. ügyfélszolgálatán személyesen, illetve telefonon keresztül is kérhetnek felvilágosítást az autósok.
 

Kövessen minket a Facebookon is!