Kitekintő 2014. július 24. 13:00

Megtérül a Telekom dolgozóinak elbocsátása

Megtérül a Telekom dolgozóinak elbocsátása
Nettó 15 milliárd forint személyi jellegű költségmegtakarítást vár a Magyar Telekom attól, hogy mintegy 1700 munkavállalót bocsát el a következő két év során. A végkielégítés összege 12 milliárd forint - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsdén közzétett közleményéből. Az elbocsátási költségek átlagosan 9 hónap alatt térülnek meg.


A végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 12 milliárd forintot tesz ki két évre vonatkozóan, melyből 4 milliárd forintot 2014 szeptemberében könyvel el a vállalat. Az intézkedéstől nettó 15 milliárd forint személyi jellegű költségmegtakarítást vár a vállalat a 2 év során, vagyis az elbocsátási költségek átlagosan 9 hónap alatt térülnek meg.

Az érintett munkatársak 40 százaléka 2014. október 1. és 2015. március 1. között távozik a társaságtól, a fennmaradó 60 százalék pedig várhatóan 2016. január 1-jétől. A társaság közölte azt is, hogy megállapodott az érdekképviseletekkel a következő két évet érintő bér-, létszám és béren kívüli juttatási kérdésekről.

A megegyezés szerint az anyavállalat azon alacsonyabb kereseti kategóriákba tartozó munkatársai, akik 2016. január 1-jén állományban lesznek, 2015. július 1-i visszamenőleges hatállyal 4 százalékos bérfejlesztésben részesülnek. Az érdekképviseletek ugyanakkor azt közölték, hogy nem tartják reálisnak a bejelentett létszámcsökkentés megvalósíthatóságát. Közleményük szerint a megállapodás aláírását a távozó kollégák részére nyújtott juttatási csomag indokolta.

A távozó munkatársak újra-elhelyezkedését aktív álláskereséssel, munkaerő-piaci tréninggel és személyes tanácsadással támogatja a vállalat. Ezen felül az elbocsátásra önként jelentkezőknek további egyedi juttatásokat ad.

Kövessen minket a Facebookon is!