Kitekintő 2014. január 17. 08:02

Hét megye települései pályázhattak a tanyafejlesztési programban

Hét megye települései pályázhattak a tanyafejlesztési programban
A hat alföldi megye és Pest megye déli járásaiban lévő települések indulhattak a tanyafejlesztési program pályázatain 2013-ban - közölte Viski József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője Kecskeméten.

A fejlesztési programot 2011-ben 204 településen indították el, a második évben pedig már 240 településre bővült a lista, 2013-ban pedig 724 település vehetett részt a programban - mondta a VM stratégiai főosztályának vezetője a Homokhátsági tanyai gazdaságok piacra jutásának segítése címmel rendezett projektindító konferencián.

Tájékoztatása szerint a 2011-ben nemzeti forrásból indított program keretében, az elmúlt év végéig közel 6 milliárd forint pályázati forrást és 1 milliárd forint önerőt fordítottak a települések és a gazdálkodók a tanyasi gazdaságok fejlesztésére.

Fontosnak nevezte, hogy a nemzeti forrásból biztosított pályázati pénzekhez sokkal gyorsabban és egyszerűbb ügyintézés után jutottak hozzá a tanyasi gazdálkodók, mint az uniós pályázatok esetében.

Viski József előadásában emlékeztetett arra, hogy a tanyán élők támogatására 2013-ban eredetileg 2 milliárd forintot különítettek el, a támogatási igény azonban elérte az 5 milliárd forintot, ezért a tárca 3,5 milliárd forintra emelte a pályázható összeget.

A beérkezett, közel ezer pályázat közül 778 felelt meg a szakmai és formai követelményeknek és végül 529 pályázó nyert különböző összegeket.

A főosztályvezető kiemelte, hogy a települések és az egyéni tanyagazdálkodók a program keretösszegéből összesen közel 1,5 milliárd forintot a termékeik piacra jutását segítő helyi piacok kialakítására, 534 milliót a tanyákra vezető utak karbantartására, valamint közel 500 millió forintot a tanyák villamosítására fordíthatnak.

A tanyák villamosítására kiírt pályázatok elbírálásánál elsősorban szociális szempontokat vettek figyelembe, mert nem kellett önerőt biztosítani - fűzte hozzá.
Viski József szólt arról, hogy a kormány döntése értelmében 2020-ig az összes magyarországi tanyát el kell látni árammal.

Dene Orsolya, a Bács Agrárház Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a Homokhátsági tanyai gazdaságok piacra jutásának segítése című pályázatról elmondta, hogy a projekt az Agrárkamara által létrehozott Homokhátsági Gazdaudvar Hálózat termékeinek népszerűsítésére, a Homokhátság védjegy bevezetésére valamint a kistermelő gazdálkodók ismereteinek bővítésére irányul.

A fejlesztés megvalósítására fél év áll rendelkezésre - tette hozzá.

Kövessen minket a Facebookon is!