Kitekintő 2018. július 28. 08:30 Forrás: MTI

101 évesen meghalt a második világháború utolsó női pilótája

101 évesen meghalt a második világháború utolsó női pilótája
Meghalt Mary Ellis, az utolsó második világháborús brit női pilóta. A 101 éves korában elhunyt Ellis több mint ezer Spitfire vadászrepülőt és Wellington bombázót vitt a frontvonalra.

Mary Ellis 2015-ben - Fotó: Carl Court

Ellis a háború elején lett az Air Transport Auxiliary (ATA) tagja. A BBC közszolgálati műsorszóróban elhangzott felhívásra jelentkezett, amelyben női pilótákat toboroztak. A repülés igen népszerű volt a két világháború között a szigetországban. Ellis kiskorától fogva rajongott a sebességért és mint életrajzi könyvében, A Spitfire Girl-ben is írta: amióta az eszét tudta, mindig repülni akart. 

Ellis 76 géptípussal repült a háború alatt. Az általa leszállított gépekből hozzávetőleg négyszáz Spitfire volt. A századik születésnapja alkalmából tartott meglepetéspartin azt mondta, mindig a Spitfire vadászrepülő volt a legkedvesebb gépe. "Odáig vagyok érte, ez mindenki kedvence. A szabadság jelképe szerintem" - nyilatkozta korábban. Az ünnepségen is repült; a Spitfire egy kétüléses változatában vitték fel. A videó ide kattintva nézhető meg.

Egy korábbi interjúban megemlítette, hogy a frontvonalra érve a férfiak néha nem hitték el, hogy ő volt a pilóta és csak a gép átkutatása után nyugodtak bele, hogy valóban ő vezetett.

Ellis a háború után, 1950-ben Wight szigetére költözött, és a Sandown repülőtér igazgatója lett. 1961-ben férjhez ment egy pilótához. A szigeten, a repülőtér kifutópályája közelében lévő otthonában hunyt el kedden.

Az ATA fantasztikus személyiségként méltatta Ellist. Az idén százéves brit királyi légierő (RAF) Red Arrows nevű híres műrepülő századának leghosszabb ideig szolgáló tagja, Mike Ling a légi szállítási kisegítő szolgálat legendájának nevezte. „Remélem, isznak egy jól megérdemelt sherry-t Joy Lofthouse-szal odafönt – írta az ATA egy másik, 94 éves korában tavaly elhunyt híres tagjára utalva.

Az ATA szolgálatban összesen 166 nő repült; hamar rájuk ragadt az Atagirls elnevezés. Az ATA pilótái közül 174-en haltak meg a világháborúban a gépeket szállítva, köztük 15 nő. 


 

Kövessen minket a Facebookon is!