Program 2018. július 30. 07:30

Őseink útján

Őseink útján
Jászkun kerékpáros emléktúrát szervez augusztus 11-e és 13-a között a Kiskun Múzeum és a Kiskun Múzeum Baráti Köre Kiskunfélegyháza újratelepítésének 275. évfordulója alkalmából. A kerékpártúra hagyományteremtő céllal indul, kapcsolatfelvétel a kibocsátó településsel, barátságok kötése és kerékpárral történő bejárása annak az útnak, amit egykor a Kiskunfélegyházát újratelepítő őseink megtettek.

275 évvel ezelőtt Jászfényszaru volt az a település, amelyik 1743. március 24-én kelt telepítőlevélben "utasítást" kapott, Ferencszállás puszta és Félegyháza puszta benépesítésére. Azon a nyáron 71 család kelt útra Jászfényszaruból, hogy Félegyháza pusztán új otthont teremtsen magának. A Jászsági települések közül Jászfényszaruból érkezett a legtöbb család - ezt Jászfényszaruban ma is számon tartják, és Félegyházát testvértelepülésüknek tekintik.

Az idei túra augusztus 11-e és 13-a között lesz. A tervek szerint szombaton kora reggel lesz az indulás Tiszaalpár - Tiszakécske - Kőröstetétlen - Abony - Tápiószele - Jászberény - Jászfényszaru útvonalon, ami nagyjából 135 km távolság az említett településeken, pihenővel. Érkezés Jászfényszaruba késő délután. Vasárnap részvétel a város rendezvényein (Országos Díjugrató Verseny), kerékpározás a Zagyva völgyében. Visszaindulás hétfőn reggel.

A szervezők gondolnak azokra is, akik nem tudják ezt a távolságot kerékpáron felvállalni. Abonyban lesz csatlakozási lehetőség, ahonnan a táv 65 km. (Abonyig vonattal).

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, ami nem verseny! A résztvevők egy csoportban haladnak!

A kapcsolatfelvétel támogatója a Kiskun Múzeum és a Kiskun Múzeum Baráti Köre, Kiskunfélegyháza Önkormányzata, Jászfényszaru Önkormányzata.

Információ Kovács Gyula főszervezőtől kérhető a 06-70-624-0554-es telefonszámon. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!