• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • 100 millió forintból hoz létre Egészségfejlesztési Irodát az önkormányzat az új SZTK-ban - videóval
Helyi hírek 2018. augusztus 31. 07:30

100 millió forintból hoz létre Egészségfejlesztési Irodát az önkormányzat az új SZTK-ban - videóval

Képgaléria
Augusztus 30-án, csütörtökön tartotta a nyári szünet utáni első ülését a félegyházi képviselő-testület. A városatyák többek között arról határoztak, hogy a jövőben hét új óvodai és iskolai szociális segítő dolgozik a félegyházi gyermekek érdekében. Tevékenységük során egyéni, csoportos és közösségi szociális munkával a veszélyeztetettség visszaszorítását és megelőzését szeretnék elérni a köznevelési intézményekben.

Döntés született a Félegyházi Térségi Sportiskola támogatásáról is, amit a nagy látogatottságú Honvéd pálya üzemeltetésére fordítanak. Az Egészségfejlesztési Iroda létrehozását érintő határozat-tervezettel kapcsolatban Csányi József polgármester úgy fogalmazott, hogy ez a kezdeményezés új fejezetet nyithat a félegyházi lakosok egészségtudatosságában és a prevencióban.

Dósai Bence kabinetvezető a testületi ülést követően elmondta, hogy az iroda létrehozására mintegy 100 millió forintot nyert az önkormányzat pályázati forrásból. Ez azért különösen nagy öröm, mert így lehetőségek tárháza nyílik meg az itt élők egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteinek bővítésére, a népbetegségekkel, fő rizikófaktorokkal kapcsolatos felvilágosításra, összességében pedig olyan átfogó program megvalósítására, amely Félegyháza felnőtt lakossága számára egy teljesebb, egészségesebb élethez mutathat utat.

– A félegyházi önkormányzat rendkívüli erőfeszítéseket tesz a város egészségügyi ellátásának folyamatos fejlesztése érdekében. Túl vagyunk a városi kórház új szárnyának másfél milliárd forintos fejlesztésén, folyamatosan bővíti tevékenységi körét az egynapos sebészet, egymilliárd forintot megközelítő beruházásból új egészségügyi központ létesül a volt SZTK helyén… Ezek nagyon fontos fejlesztések, de jelentőségük akkor mutatkozik meg igazán, amikor már valamilyen panaszt, tünetet, betegséget orvosolni szükséges. Az Egészségfejlesztési Iroda létrehozásával arra kapunk esélyt, hogy elébe menjünk a dolgoknak. Abban szeretnénk segíteni a félegyháziaknak, hogy minden szükséges információhoz hozzájussanak, ami egészségük megőrzését, a betegségek megelőzését szolgálja. Tesszük ezt a megfelelő szakértők, szakemberek bevonásával. Azt a fajta gondozást szeretnénk megadni az erre fogékony felnőttkorú lakosságnak, amit nullától 18 éves korig a védőnői szolgálat végez, hiszen erre intézményesített rendszer nem létezik, a korrekt információk beszerzését pedig rengeteg tévhit, egymásnak ellentmondó vélemény nehezíti. Elég, ha az egészséges táplálkozás, az alkohol, a dohányzás, a kábítószerek, a mozgásszegény életmód, vagy a mindennapi stressz hatásaira gondolunk.

Az Egészségfejlesztési Iroda a projekt ideje alatt legalább ötezer félegyházinak kínál lehetőséget tenni önmaga, családja és környezete testi-lelki egészségéért. Ehhez egyebek mellett a segítségnyújtás, tanácsadás, felvilágosítás eszközeit használják mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, szaktekintélyek bevonásával. Az iroda szeptember 1-jén kezdi meg működését a polgármesteri hivatalban. A tervek szerint az új SZTK jövő tavaszi átadását követően ott folytatja tevékenységét.

– Nagy ambícióval kezdünk munkához, s reményeink szerint e projekt segítségével egy olyan új intézményrendszer alapjait tesszük le a városban, amely képes lesz hathatós támasza lenni az embereknek felnőttkorban is egy hosszú, egészséges életben – tette hozzá Csányi József.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!