Kitekintő 2018. szeptember 1. 10:00

A szellemi teljesítményt is veszélyezteti a légszennyezés

A szellemi teljesítményt is veszélyezteti a légszennyezés
Egy új kutatás szerint minél több légszennyezésnek van kitéve egy ember, átlagosan annál rosszabb eredményeket ér el a szóbeli kommunikációs és matematikai teszteken - számol be az IFLScience. Úgy tűnik, a szennyezés komoly hatással van a problémamegoldó képességre.

Fotó: illusztráció - Netrix Media Systems

Korábban végeztek már olyan vizsgálatokat, melyekben tanulókban mérték fel a rossz légminőség kognitív funkciókra gyakorolt hatását. Az új elemzésben azonban a Csin Csang, a Pekingi Normal Egyetem munkatársa által vezetett csapat szélesebb populációval dolgozott - írja az ng.hu az az IFLScience cikkére hivatkozva.

A kutatásban a szakértők olyan kínai családok teszteredményeit tanulmányozták, akik szennyezett levegőjű településeken élnek. A vizsgálatban a kén-dioxidra, a nitrogén-dioxidra és a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskékre koncentráltak.

Az adatok alapján a légszennyezés hosszú távon jelentősen csökkenti a szóbeli teszteken elért eredményeket, illetve enyhén rontja a matematikai felmérőkön szerzett pontokat. A verbális teszt esetén különösen látványos volt a csökkenés az alacsony iskolai végzettségű férfiaknál.

Az új adatok kiemelten fontosak lehetnek azoknak a fejlődő országoknak, ahol rossz a városok levegőminősége. Mivel a kognitív funkciók csökkenése demenciához és az életminőség romlásához vezethet, a friss eredmények igen aggasztóak.



 

Kövessen minket a Facebookon is!