Kitekintő 2018. szeptember 1. 11:30 Forrás: hu.euronews.com

Megszűnhet az óraátállítás az EU-ban

Megszűnhet az óraátállítás az EU-ban
Meg kell szüntetni az évi két óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra — jelentette ki Jean-Claude Juncker pénteken a ZDF német közszolgálati rádiónak. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta: milliók válaszoltak úgy egy uniós felmérésben, hogy számukra ez a megoldás lenne jobb. "Az emberek ezt akarják, mi pedig megcsináljuk" - mondta Juncker.

A konzultáción 4,6 millióan vettek részt, és 80 százalékuk a kettős időszámítás megszüntetése mellett foglalt állást. A politikus hozzátette azt is, hogy első körben a bizottságot igyekszik meggyőzni erről, utána pedig az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben.

Magyarországon tavaly a Jobbik javasolta az óraátállítás megszüntetését, amelyet eleinte a kormánypártok is támogattak, aztán végül meggondolták magukat, mondván, hogy a változtatás jelentős nehézségekkel és költségekkel járna.

Az óraátállítás megszüntetése mellett érvelők szerint ha télen egy órával tovább van világos, akkor spórolni lehet az áramon, kevesebb lenne a baleset, az emberek pedig jobban tudnának koncentrálni a munkahelyükön.

Az EU-n kívül már több országban bevezették az állandó időszámítást, például Oroszországban, Törökországban és Izlandon.




 

Kövessen minket a Facebookon is!