Kitekintő 2018. szeptember 11. 17:30

Elkezdődött az óceán tisztítása

Elkezdődött az óceán tisztítása
A tudósok elindították az Ocean Cleanup-ot, egy 600 méter hosszú szemétgyűjtő csövet, amelynek segítségével mindössze öt év alatt megszabadulhatunk a nagy csendes-óceáni szemétsziget felétől. A vállalkozás Elon Musk feltalálótól is nagy dicséretet kapott a közösségi médiában.

Az innovatív rendszert a San Francisco-öbölben indították útjára szombaton. Azt remélik, hogy minden hónapban 5,5 tonna műanyaghulladékot gyűjt össze, majd végül sikerül eltüntetni a nagy csendes-óceáni szemétszigetet, ami kétszer akkora hulladék tömeget jelent, mint Texas állam területe, amelyben 1,8 billió darab hulladék található egy friss tanulmány szerint.

A holland vállalkozó, Boyan Slat az ötletet eredetileg egy görögországi búvárkodás után vetette fel, amikor még tinédzser volt. "Valójában több műanyag zacskót láttam, mint halat körülöttem," - mondta Slat, aki az Ocean Cleanup jelenlegi vezérigazgatója és alapítója. Slat 2013-ban hozta létre a szervezetet, és eddig 35 millió dollárt sikerült közösségi finanszírozási kampányok segítségével összegyűjteniük a szennyezések kezelésére a világ óceánjain.

Az Ocean Cleanup első próbálkozása, a System 001 nevű rendszer egy 600 méter hosszú úszó cső, amely három méter hosszú szoknyával rendelkezik a víz alatt, amely a műanyag és egyéb törmelékek gyűjtésére szolgál. Minden hatodik héten, amikor elég szemetet gyűjtött össze, a hulladékot egy szemeteskocsihoz hasonlító hajóval kiemelik a vízből.

A kezdeti prototípust tesztelésre használják, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor ez lesz az első darabja egy 60 rendszerből álló úszó szemétgyűjtő flottának, amelyeket a nagy csendes-óceáni szemétszigethez hasonló szennyezett területeken fognak használni.

Az Ocean Cleanup merész kísérlete az óceánszennyezés megoldására dicséretet kapott több környezetvédelmi és technológiai vállalattól, köztük a technológiai vállalkozó Elon Musktól. A rendszer indulásakor azt írta a Twitteren, hogy "Jól néz ki".

Azonban nincs mindenki elájulva az Ocean Cleanup rendszerétől. A Greenpeace azt mondta, hogy bár a találmány "dicséretes", nem foglalkozik a probléma gyökerével: az emberiség széles körű óceáni szennyezésével. "A megelőzés sokkal jobb, mint a gyógyítás, és a szennyezési válság kezelése érdekében a vállalatoknak abba kell hagyniuk a hihetetlen mennyiségű műanyag gyártását," - mondta a Greenpeace szóvivője.

A tisztítás megkezdéséről élőben számoltak be, ami ide kattintva nézhető meg angolul. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!