Kultúra 2018. szeptember 20. 07:30

Könyvtársarok - Szántó Piroskára emlékezve

Könyvtársarok - Szántó Piroskára emlékezve
Szeptember 27-én, csütörtökön 17 órától a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Szabó Ildikó művésztanár tart előadást a 20 éve elhunyt Kossuth-díjas festőművészről, illusztrátorról, íróról, Kiskunfélegyháza díszpolgáráról, Szántó Piroskáról.

A mai könyvajánlóban a városi könyvtár helyismereti gyűjteményéből válogatunk néhány, a közelmúltban készült kiadványt, amelyek a félegyházi születésű képzőművészről (is) szólnak.

2013-ban Szántó Piroska születése 100. évfordulójára jelent meg Szabó Ildikó sok színes reprodukciót tartalmazó tanulmánykötete, amely művészetét, sajátos stílusának alakulását nőiségének szemszögéből mutatja be, és feltárja, hogy a történelmi helyzet, a politikai, világnézeti állásfoglalása, és annak változásai, valamint az avantgárd irányzatok csak közvetve hatottak alkotásaira.

Nyáry Krisztián Festői szerelmek című olvasmányos, szórakoztatva tanító könyve a 19-20. századi magyar festőművészet terén maradandót alkotó kiváló művészekkel és múzsáikkal ismerteti meg az olvasót. Szántó Piroska és a költő Vas István sorsa számos fordulatot tartogatott 1940-től, az első találkozástól a közösen töltött 44 évig.

Molnár Edit, aki a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet ismert alakjait fotózta a legszívesebben, A kert és a műtermek című elegáns katalógusában a szentendrei nyári művésztelep 1970-es, 1980-as évekbeli lakóit, többek között Barcsay Jenőt, Kondor Bélát, a Szántó-Vas házaspárt örökítette meg személyes hangú visszaemlékezéseiben és képeiben.




 

Kövessen minket a Facebookon is!