Kitekintő 2014. július 29. 16:30 Forrás: MTI

Évtizedek óta nem volt ilyen gyenge a termés

Évtizedek óta nem volt ilyen gyenge a termés
Befejeződött az aratás Békés megyében, a termelők az elmúlt évtizedek leggyengébb termését takarították be őszi kalászosokból. Az őszi búza hektáronként 3,8 tonnás termésátlaga elmarad az előre jelzett 4,5-5,0 tonna közötti országos átlagtól - jelentette be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke szerdán sajtótájékoztatón.


Kulcsár László kiemelte: a termelők a betakarítás elején országos átlaghozammal számoltak az őszi kalászosokból, ám az aratás előrehaladásával a rendkívül csapadékos időjárás, a sárgarozsdagomba-károk és a tartós pocokinvázió miatt romlott a búza minősége és csökkent a hozam. Az ország egyik éléskamrájának számító Békésben a termelők 101 200 hektárról összesen 384 560 tonna őszi búzát takarítottak be.

A termés 70 százaléka takarmány minőség és csak 30 százaléka felel meg az étkezési minősítés feltételeinek. A betakarítás első harmadában a termés fele volt étkezési minőségű. Kulcsár László hozzátette: az őszi és a téli időszakban alig hullott csapadék a megyében, az őszi kalászosok fejlettsége tavasszal az átlagosnál gyengébb volt.

A termelők 15 500 hektárról takarítottak be őszi árpát, hektáronként 3,6 tonnát, tavaszi árpából hektáronként 2,9 tonnát 12 200 hektár területről. Rendkívül alacsony volt a tritikále hozama, 4850 hektár területről 2,8 tonna átlagtermést tudtak betakarítani a termelők. Zabból 5280 hektáron az átlaghozam hektáronként 2,2 tonna volt.
 

Kövessen minket a Facebookon is!