Helyi hírek 2018. szeptember 24. 19:00

Szüreti felvonulás Félegyházán - videóval

Képgaléria
Idén is nagy érdeklődés övezte a szüreti felvonulást szeptember 22-én, Kiskunfélegyházán. A gazdaköröktől érkező menet az idei év terméséből elkészült újbor megszentelésére érkezett a városba.

A díszes fogatok már a reggeli órákban felsorakoztak a Nagyszőlő-úti Gazdakörnél, ahonnan első megállójukhoz, a Beálló kereszteződéshez érve elsőként a galambosiak láthatták a műsort. A város egyetlen külterületi óvodája, a Nagyszőlő-úti óvoda idén is bájos produkcióval készült, amit a főként helyiekből álló néptánccsoport műsora követett.

A menet Haleszba folytatta útját, ahol a vidám műsor előadása után a felvonulókhoz a helyiek is csatlakoztak, majd a Majsai úton végigvonulva érkeztek meg a városba.

A kissé hűvös idő ellenére is sok félegyházi várta a díszes felvonulást az Újtemplom előtt, akik feldíszített lovaskocsikon, hintókon, zenekari kísérettel vonultak végig a főutcán. Ván Jenő és Rádi András, a gazdakörök vezetői a magyaros ruhába öltözött csőszpárok és bírópárok oldalán hozták az ünnepségre az újbort.

A templom előtt Hajagos Gyula plébános az ünnepélyes megszentelés előtt arról beszélt, hogy Félegyháza környékén több évszázados hagyománya van a szőlő- és bortermesztésnek, amelyről több külterületi rész nevében a „hegy” elnevezés is árulkodik. – A hagyomány ápolása és továbbadása épp oly fontos, mint a fiatal generáció megtanítása a szőlő művelésére és a borkészítésre – tette hozzá a plébános.

A huszonnegyedik éve ápolt hagyománynak megfelelően a menet a városháza elé vonult, ahol a táncos műsorok bemutatása után a csőszpárok a nézőket is megforgatták. Az ünnepség zárásaként Csányi József polgármester oklevéllel köszönte meg a hajtók, a lovasok és csikósok részvételét.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella és Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!