• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Ülésezett a képviselő-testület – Önkormányzati forrásból újul meg a Centenáriumi díszkút - videóval
Helyi hírek 2018. szeptember 28. 07:30

Ülésezett a képviselő-testület – Önkormányzati forrásból újul meg a Centenáriumi díszkút - videóval

Képgaléria
Megújul a Petőfi téren lévő patinás, úgynevezett Centenáriumi díszkút. A Miénk itt a tér egyik központi helyszíne, a főtér kedves és kedvelt szeglete önkormányzati forrásból kel új életre. Többek között erről is döntött szeptember 27-i ülésén a félegyházi képviselő-testület.

A Centenáriumi díszkút 1949-ben, az 1848-as forradalom évfordulójának tiszteletére készült el. Az akkori neves Nánási Sándor okleveles építészmérnök terveit id. Bozóki István műkő- és betonelem előregyártó mester váltotta valóra. Az évtizedek során a műkőből készült szökőkút elhasználódott, szétfagyott. Felújítása, restaurálása mindenképpen indokolt. Erre kiváló alkalmat kínál most a Zöld város projekt hamarosan induló kivitelezése, hiszen annak burkolatépítési munkáival mindenképpen össze kell hangolni a díszkút alapozását. Mivel ennek költségeit a főtér teljes átépítését tartalmazó pályázatból nem lehet finanszírozni, a felmerülő költségeket önkormányzati forrásból kell előteremteni.

A Centenáriumi díszkutat fagyálló Rosa Beta vulkanikus természetes gránitkőzetből, előre gyártott formában építik meg. Ez a típusú gránit jó megoldás az algásodás és elszíneződés ellen, könnyen tisztítható akár maró hatású vegyszerekkel is, karbantartása egyszerű. A díszkút vízvisszaforgató rendszert és díszkivilágítást is kap. A képviselő-testület jóváhagyta a beruházáshoz szükséges 43 millió forint elkülönítését a 2019. évi költségvetésből, így a megvalósítás 2019. év elején megkezdődhet.
 

Kövessen minket a Facebookon is!