Kitekintő 2014. július 31. 08:00 Forrás: orientpress.hu

Hamarabb lejárhat az egészségi alkalmasságija, mint a jogosítványa?

Hamarabb lejárhat az egészségi alkalmasságija, mint a jogosítványa?
A rendőrség idén nyáron a közúti ellenőrzések során a jogosítványhoz szükséges egészségi alkalmassági vizsgálat érvényességét veszi górcső alá. Azok közül, akiket eddig megbüntettek, szinte senki nem tudta, hogy az orvosi igazolás szinte minden esetben hamarabb lejár, mint maga a jogosítvány, és ez a tudatlanság büntetőpontokat is eredményező helyszíni bírságot jelent.

Szűk két esztendő telt el azóta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság átfogó rendőrségi akciót hajtott végre az elsősegély-csomagok ellenőrzésére. Akkor a rendőrség sorra büntette az autósokat és motorosokat a hiányzó vagy lejárt szavatosságú elsősegély-készletek miatt, és ennek következtében napok alatt országos hiánycikk lett az elsősegély-felszerelés.

Idén nyáron a jogosítvány kiváltásához vagy meghosszabbításához szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat érvényességének ellenőrzése az új rendőrségi favorit. Amikor a hatóság átadja a gépjárművezetőnek a vadonatúj vagy meghosszabbított új plasztik jogosítványt, senki nem hívja fel az érintettek figyelmét, hogy az olvashatatlanságig miniatürizált vezetői engedély túloldalára nyomtatott dátumok és az apróbetűs magyarázatok mit jelentenek.
 

Mi a teendő, ha lejárt az orvosi érvényessége és cseréhez milyen költségekkel kell kalkulálni?

Keressen fel egy háziorvost (nincs arra vonatkozó előírás, hogy csak a saját háziorvosához mehet és most a szabadságok miatt jelentősen megnőhet a várakozási idő), aki a gépjárművezető korától függően 2 500, 4 800 vagy 7 200 forint ellenében elvégzi a szükséges rutinvizsgálatot. Jó tanács: mindenki vigyen magával készpénzt, mert patikakártyáról ez a vizsgálat sem finanszírozható, mint ahogyan általában a prevenciós szolgáltatások, de ritka az a háziorvos is, ahol bankkártyával lehet fizetni. Az igazolással keresse fel az okmányirodát, ahol további 4 ezer forint ráfizetésével hozzájut a megújított jogosítványához.

Aki igazán elővigyázatos, egy hónappal az orvosi lejárta előtt elindítja a folyamatot, így nem fordulhat elő, hogy a hatósági ügyintézés fennakadása miatt kicsúszik a határidőből. Az orvosi vizsgálatot azonban nem csak a büntetés elkerülése miatt érdemes elvégezni, hanem azért is, mert ez a rutinvizit (látásvizsgálat) segít elkerülni akár az igazi vészhelyzeteket és így életmentő is lehet.
 

Kövessen minket a Facebookon is!