Kultúra 2018. október 8. 13:00

Az otthon melegét idéző kiállítás

Képgaléria
Az otthon melegét idéző kiállítás
A művelődési központban Rozsnyai István a Muzeális Gyűjtemény egy részletét mutatják be „Tűzrakók” – Erdélyi kandallók kályhakincsei címmel. Az otthon melegét, szépségét idéző kiállítás megnyitóján Mészáros Márta múzeumigazgató ismertette a gyűjtőmunkát, kiemelve a tárlaton látható csempék, csempedíszek szépségeit, értékeit. A Padkaporos Táncegyüttes Egyedem-begyedem csoportjának vidám produkciója tette hangulatossá az eseményt.

A kiállítás a gyűjtemény mázas csemperitkaságait mutatja be. A Kalotaszegről és Székelyföldről származó csempék egykor ősi tüzelőberendezéseket díszítettek. Az életfás, madaras, napkorongos, csillagos csempék egyértelműen népművészeti alkotások, melyek ugyanakkor magukon hordják a nagy történelmi stílusok (reneszánsz, barokk, klasszicizmus) jegyeit is.

Mészáros Márta megnyitójában elmondta, hogy ifjabb Rozsnyai István nagyanyjától örökölt egy gyűjteményt, aki Kalotaszegen élt. Nagyra értékelte a hagyatékot, sőt maga is kiterjesztett gyűjtésbe, kutatómunkába kezdett 1990-től. Nagymagyarország 70 kerámiaközpontját kereste fel. Több mint ezer darab kerámiával, kályhacsempével gyarapította a gyűjteményt, amely időközben megérett arra, hogy a nagyközönségnek is bemutassák. Édesapja lelkipásztor volt Létavértesen, ennek köszönhetően az egyházközség gondozásba vette az értékes anyagot. 2007-től egy kiállítóhelyet alakítottak ki, amely 2012 óta mindenki számára látogatható.

 

Kövessen minket a Facebookon is!