Kultúra 2018. október 9. 08:30

Átadták az Év olvasója-díjat

Képgaléria
Átadták az Év olvasója-díjat
Az országos könyvtári napok helyi programsorozat ünnepélyes zárórendezvényét tartották meg október 6-án, szombaton a városi könyvtárban. Ebben az évben a könyvtári napok heti programjai több jelentős eseményhez kapcsolódtak.

2018 Magyarországon a Családok éve. A könyvtárak eddig is számos hasznos családbarát szolgáltatással fordultak a lakosság felé, de a Családok éve alkalmat adott arra is, hogy ezeket népszerűsítsék, együttműködő partnerek bevonásával hatékonyságát erősítsék.

Ennek jegyében a hét elején kibővített betűbölcsit tartottak, ahol az anyukák gyakorlati segítséget kaptak babáik neveléséhez. Új szolgáltatást vezettek be a fiatal korosztály számára: Ifjúsági sarkot alakítottak ki az Internet- és Médiatár részlegben, amelyet egy Slam Poetry irodalmi esttel nyitottak meg, közel 140 diák vett részt e jeles eseményen.

Szombaton családi szombat délelőttöt tartottak a Gyermekrészlegben, illetve rendkívüli akciókkal kedveskedtek a könyvtárba betérőknek.

Az Európai Bizottság javaslatára 2018. A Kulturális Örökség Nemzetközi Éve is. A kezdeményezés célja, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális örökségét. Ezért nyitották meg szerdán a „Szülőföldemen” címmel látható tárlatot Kiss Czakó Imre kiskunfélegyházi fotográfus alkotásaiból.

A városi könyvtár is arra törekedett, hogy a hét során kerüljenek középpontba azok a mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyek a tájékozódáshoz, ismeretszerzéshez, kulturált közösségi együttléthez nyújtanak segítséget.

A könyvtári napok keretében adták át az Év betűbölcsise, gyermekolvasója, olvasócsaládja, olvasó közössége, médiatár használója, könyvtári segítője és az év olvasója díjat.

A könyvtár 2010-ben indította útjára azt a kezdeményezést, amellyel szeretnék kifejezni megbecsülésüket mindazoknak,

- akik valamilyen formában kiemelkedően részt vesznek a könyvtár mindennapi életében, azoknak,

- akik évek óta hűséges látogatók, ill. azoknak, akik ebben a rohanó világban rendszeresen járnak könyvtárba, olvasnak könyvet.

Mérlegelték, hogy ki mennyi könyvet kölcsönzött az adott évben, milyen rendszeresen látogatott el az intézménybe, időben visszahozta-e a kivett olvasmányokat.

A díjakat októberben, az országos könyvtári napok rendezvénysorozat keretében belül szombaton délelőtt adták át.

2018-ban az Év Betűbölcsise Nemcsok Tamás, aki a Betűbölcsi gyakori látogatója édesanyjával.

Az Év Gyermekolvasója: Urbán Milán Tamás, aki a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. Ő kölcsönözte a legtöbb könyvet a gyermekolvasók közül 2018-ban.

Az Év Olvasócsaládja a Juhász család, az Év Olvasóközössége a Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskolájának 4/b. osztálya,

az Év Médiatár Használója Gulyás Pál, az Év Könyvtári Segítője Kapus Béláné.

Az Év Olvasója Száraz-Nagy Andrea, aki 8 éves kora óta rendszeres olvasója, használója a könyvtárnak. A statisztikák alapján a felnőtt olvasók közül az idei évben Száraz Andrea kölcsönzött az intézményből a legtöbbet, szám szerint 152 dokumentumot.

A díjakat Balla László alpolgármester, Kállainé Vereb Mária igazgató és Regéci Márta gyermekkönyvtáros adta át a díjazottaknak. A rendezvényen közreműködött Tarjányiné Lencsi.

Köszönjük minden kedves olvasónak, hogy hűséges látogatója a könyvtárnak, s öröm, hogy olvasnak, sokat olvasnak, a városi könyvtárat gyakran látogatják.

Kállainé Vereb Mária

 

Kövessen minket a Facebookon is!