Kultúra 2018. október 8. 17:30

Kincsekre találtak

Képgaléria
Kincsekre találtak
Kiapadhatatlan kincsesforrást hagyott hátra az utókornak Móra Ferenc, amikor 1918-ban megírta máig legnépszerűbb ifjúsági regényét, a Kincskereső kisködmönt. A 100 éve született alkotás időtlen értékeire hívta fel a Móra Ferenc Társaság és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata a figyelmet, amikor a gyönyörű elbeszélésfüzér köré szervezte az október 2-a és 6-a között lezajlott harmadik Móra-fesztivált.

A rendezvénysorozat – a Móra Ferenc Társaság céljainak megfelelően – most is a fiatalokat szólította meg programjaival, amelyek filmvetítéssel kezdődtek. Október 2-án és 4-én a város negyedik osztályosai nézhették meg Katkics Ilona 1968-as, ma már kultikusnak számító filmsorozatát a Móra Ferenc Művelődési Központban. Ugyanitt 3-án délután prózamondó versenyek zajlottak párhuzamosan: az általános iskolások a Kincskereső kisködmön elbeszéléseiből, a középiskolások szabadon választott Móra-novellákból mondtak részleteket. Mindkét csoportban Vészits Andrea, az író dédunokája köszöntötte a résztvevőket azzal a gondolattal, hogy maga Móra Ferenc is kincset keresett gyerekkorától fogva – s ezt a magyar nyelvben találta meg. Aki pedig csak egyetlen művet is megtanul a magyar irodalom alkotásai közül, maga is felbecsülhetetlen értékű kincsekre lelhet.

Az általános iskolások mezőnyét öt előadó adta: Baranyi Szonja (József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézménye), Kulman Eszter (Pálmonostora), Rádi Lilla (József Attila Általános Iskola), Rádi Olivér (Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskolája), Tóth Dávid (Tiszaalpár).
Itt a zsűri – Andrási Endréné, Mészáros Márta, Mrázné Rádi Mária – helyezéseket nem adott ki, de minden résztvevőt személyesen értékelt. Andrási Endréné útravaló gondolatai mellé a gyerekek jutalomként „Az én kincses bögrém!” feliratú ajándékot és emléklapot kaptak. A középiskolásokat a Vészits Andrea, Kovács-Csonka Szilvia és Kapus Béláné alkotta háromtagú zsűri értékelte, s az előadások alapján úgy döntött, hogy megosztott helyezéseket hirdet. Mindenki részesült a díjazásban: Vészits Andrea értékelése után Patyi Andrea (Constantinum intézmény) 12 ezer, Barna Zsanett Bianka (Constantinum intézmény) és Rácz János Dominik (Móra Ferenc Gimnázium) 5-5 ezer, Árvai Adél Sára (Móra Ferenc Gimnázium) és Pajlovics Fanni (Közgazdasági Szakgimnázium) 4-4 ezer Ft-os Líra könyvvásárlási utalványt vehetett át az oklevelek mellett.   

Október 6-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban került sor annak a rajzpályázatnak az eredményhirdetésére, amelyre még az előző tanév májusában nevezhettek munkáikkal az akkor negyedikes gyerekek. A szervezők a Kincskereső kisködmön valamelyik történetéhez vártak iskolánként öt-öt, szabadon választott technikával készült illusztrációt, amelyek azután a fesztivál záró rendezvényén paravánokra kerültek a könyvtárban. Az öt iskolából beküldött alkotásokat Rácz Lászlóné és Rádi András értékelte. A szakmai zsűri külön dicséretben részesítette három iskola három tanulóját, Bánki-Horváth Juditot (Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Cseri Inezt (Dózsa György Általános Iskola) és Hajagos Petrát (Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskolája). Ők az emléklap és a kincses bögre mellé Móra Okos könyvét kapták meg jutalomként.

A zsűri a továbbiakban nem rangsorolt, de minden iskola legjobbnak ítélt rajzát külön díjazta. Az öt különdíjas alkotó – Bajáki Tímea (József Attila Általános Iskola), Csányi Noémi (Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Lajos Zsuzsanna (Dózsa György Általános Iskola), Meleg Marcel István (Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskolája) és Tímár Csenge (József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézménye) – az önkormányzat ajándék rajzcsomagján kívül oklevelet, kincses bögrét, valamint egy Móra Márton-motívummal díszített könyvjelzőt is átvehetett munkájáért.

A rendezvény végén az önkormányzat díjait átadó Balla László alpolgármester értékelte és zárta be az egész héten át több helyszínen zajló Móra-fesztivál programjait.

Dr. Luchmann Zsuzsanna 
 

Kövessen minket a Facebookon is!